NRK Meny
Normal

Sykkeltyven «ser» deg og sykkelen din

– Legger du inn all informasjon om deg selv og din dyre sykkel i mosjons-apper, og glemmer å gjøre informasjonen privat, er det fritt fram for alle å spore deg opp og overvåke deg.

Arvid Steen, pressekontakt i Tryg Forsikring

Arvid Steen, som er pressekontakt i Tryg Forsikring, sier sykkeltyvene kan se hvor du sykler og hva slags sykkel du har via mosjonsappen din.

Foto: Tryg Forsikring

Det sier Arvid Steen, pressekontakt i Tryg Forsikring.

Sykkelbyen Tromsø

Sykkeltyvene blir både mer utspekulerte og mer avanserte.

Foto: Petter Strøm / NRK

De advarer nå mot uskyldige mosjons-apper, som kan hjelpe tyver til å stjele nettopp din sykkel.

– Dette er en urovekkende trend vi har registrert i sykkel-landet Danmark det siste året. Nå begynner vi å se de første tilfellene i Norge også, sier Arvid Steen.

Du kan altså spores og overvåkes hvis du ikke har skrudd på «privat innstillinger» på mosjonsappen din. Da kan alle registrere hvor du vanligvis sykler.

Overvåker sykkelritt

Sykkeltyver overvåker sosiale medier og skanner resultatlister etter sykkelritt for å finne dyre sykler å stjele. De siste årene har Tryg jevnlig fått meldinger om sykkeltyveri etter sykkelritt.

– De beste syklistene har ofte de beste syklene også. Ved å slå opp vinnerens navn, er det lett å finne ut hvor man kan få tak i de beste syklene etter rittet, sier Arvid Steen.

Det skjer også at tyver slår til rett etter et ritt, mens syklistene ligger og puster ut.

Nesten 70 millioner i erstatning

Økningen i sykkeltyverier har gått jevnt og trutt oppover de siste årene, viser tall fra blant annet Tryg Forsikring. Og sykkelmosjonistene kjøper stadig dyrere trenings- og konkurransesykler.

Tall fra Finans Norge viser at det ble erstattet 11.895 sykler for 69.053.000 i fjor. Med unntak av 2014 har det ikke vært utbetalt større erstatningsbeløp på 20 år, melder Tryg.

Ikke del for mye informasjon

Treningsapp

Sett på 'privat innstillinger' på mosjonsappen din, så ikke alle kan få tilgang til opplysningene, anbefaler Tryg Forsikring.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

For å unngå at sykkeltyvene følger med på deg på sosiale medier, ved hjelp av mosjons-appene, rådes folk til å være litt forsiktig med hva de deler. Det holder ikke bare med en lås på en dyr sykkel.

– Vær litt forsiktig med å informere om hvor du bor i sosiale medier, unngå å legge inn hvilken sykkel du har, og ta gjerne sykkelen med deg inn i huset om du har mulighet til det, sier Arvid Steen.

Og så blir det nå mulig å kjøpe kasko-forsikring på sykkelen, på samme måte som på bilen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang