NRK Meny
Normal

Sykehusstrid - nå også om 1. mai-toget

GJØVIK (NRK): Forkjemperne for ett storsykehus i Hedmark og Oppland mener at sykehusstriden ikke hører hjemme i et 1. mai-tog, og reagerer sterkt på en av parolene i Gjøvik.

Ivar Solum, en av initiativtakerne til Folkebevegelsen for et komplett sykehus ved Mjøsbrua.

SER RØDT: Ivar Solum, en av initiativtakerne til Folkebevegelsen for et komplett sykehus ved Mjøsbrua.

Foto: Dag Kessel / NRK

1. mai-arrangørene i Gjøvik har "Tre akuttsykehus i Oppland" som en av sine paroler, og tar dermed stilling til et av alternativene i den betente sykehusstriden.

– Vi som står for det motsatte syn reagerte ganske spontant da vi hørte dette. Det å bringe sykehusstriden inn i 1. mai-toget er fullstendig malplassert, sier Ivar Solum (bildet), en av initiativtakerne til Folkebevegelsen for ett komplett sykehus ved Mjøsbrua.

– Sykehusparoler hører ikke hjemme her

Foreningen har de siste månedene markert seg med demonstrasjonstog over Mjøsbrua og leserinnlegg i lokalavisene.

– Innlandet er nå i ferd med å utvikle en ny sykehusstruktur, forhåpentlig til beste for pasientene, og denne saken hører ikke hjemme i et demonstrasjonstog på arbeidernes frihetsdag, sier Solum.

– Demokratisk prosess

Størk Hansen

NEI TIL STORSYKEHUS: Leder i 1. mai-komiteen i Gjøvik, Størk Hansen.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Leder i 1. mai-komiteen i Gjøvik, Størk Hansen, sier at uttalelsene fra Solum "er like dumme som alt det andre de kommer med".

– Vi har hatt paroler om denne saken siden 2005. Det er basert på vedtak i årsmøter, fra foreninger og partier og innkomne forslag, med andre ord en fullt ut demokratisk behandling.

– Men har du ikke forståelse for at det kan finnes andre syn på saken blant dem som deltar i 1. mai-toget?

– Vi har en fantastisk parole, og den skal irritere alle motstanderne våre. Slik er det med 1. mai-paroler, det er ingen som kan være enige i alt, det er helt umulig, det.

– Men skal ikke 1. mai-toget være et solidaritetstog?

– Nå har jeg arrangert 1. mai-tog siden 1972, og hvis vi bare skulle hatt tannløse paroler da sier jeg god jul og godt nyttår.

De som går inn for storsykehus får ha sine egne demonstrasjoner.

Størk Hansen, leder av 1. mai-komiteen i Gjøvik

– Hvis det hadde vært en demokratisk prosess i forkant på vanlig måte, som hadde endt opp med paroler fra begge sider, hadde du akseptert det?

– Nei. For jeg er sterkt imot det. De som går inn for storsykehus får ha sine egne demonstrasjoner.

Sykehusstruktur på kort og lang sikt

Sykehusstriden i Innlandet har splittet fagmiljøene ved sykehusene og ført til lokaliseringsstrid mellom Hedmark og Oppland. Også flere politiske partier, inkludert Arbeiderpartiet, har vært splittet internt i spørsmålet.

Sykehuset Innlandet skal etter hvert gjøre et endelig vedtak om hva som blir den framtidige sykehusstrukturen på lang sikt. I mellomtiden har det vært flere runder om hvordan funksjonsfordelingen bør være mellom de ulike avdelingene i Hedmark og Oppland.

SYKEHUS PÅ TEGNEBRETTET: Et av forslagene fra Norconsult om nytt storsykehus, her plassert på Biri.

SYKEHUS PÅ TEGNEBRETTET: Et av forslagene fra Norconsult om nytt storsykehus, her plassert på Biri.

Foto: Norconsult

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • – Meiner han prøvde å køyre på andre

    Politiet fekk melding om ein bilist som bevisst prøvde å køyre på fotgjengarar utanfor Strandtorget. Politiet var på staden i løpet av minutt. Ingen er skadd. Det har vore ein krangel mellom ein bærseljar og sjåføren, som er ein kjenning av politiet.

    Laster Twitter-innhold