NRK Meny
Normal

Sydensatsing ble fiasko

Boligbyggerlagene i Hamar og Kongsvinger skulle tjene gode penger på ferieboliger i utlandet. Det endte med mageplask og tap på 25 millioner kroner.

Fiskerlandsbyen Arguineguín på Gran Canaria

Hamar og Omegn boligbyggerlag tapte penger på Cran Canaria. ILLUSTRASJONSFOTO

Foto: Wikipedia Commons

Tap i Bulgaria

Kongsvinger Boligbyggerlag satset på 70 ferieleiligheter til sine medlemmer i Bulgaria i 2006 og 2007 sammen med to andre boligbyggerlag.

– Dette viste seg ikke å gå bra, og vi har jobbet med å komme oss ut av prosjektet, sier administrerende direktør Svenn Nylænder i Kongsvinger Boligerbyggerlag.

Investeringen var på 60 millioner kroner, og det gikk ikke bra.

Dette var økonomisk et veldig ulønnsomt prosjekt. Tapene har vært store, og vi tapte 15 millioner kroner. Men nå har vi lagt det bak oss, sier Nylænder.

– Hva har dere lært av dette?

– Som mange andre fokuserer vi nå nesten kun på kjernevirksomheten vår. Det er å forvalte de boligene vi har, og bygge nye der det er riktig, sier Nylænder og utelukker nærmest flere utenlandssatsinger.

Tap i Spania

Hamar og Omegn Boligbyggelag har også tapt millioner av kroner på bygging av ferieboliger på Gran Canaria, Trysil og Savalen. Tapene er på 10 millioner kroner, men de kan bli større.

– Skulle alt velte i Spania så vil prislappen bli på tre til fem millioner kroner til. Da er alt borte. Det sier daglig leder Kjell Magne Brobakken.

Bare seks av de 15 leilighetene på Gran Canaria er solgt, mens de fleste leilighetene på Savalen står usolgt. Også i Trysil har boligbyggelaget tapt penger.

Brobakken er ikke fristet til å gjøre nye utenlandsinvesteringer.

Satset ikke

Men flere boligbyggerlag satset ikke på fritidsboliger i utlandet.

– Vi tok en strategisk beslutning for noen år siden at vi ikke skulle gå inn på fritidsboligmarkedet. Det er vi fornøyd med i dag, sier disponent Leif Klausen i Elverum og Omegn Boligbyggerlag.

Heller ikke Gjøvik og Omegn Boligbyggerlag satset på fritidsboliger:

– Vi har ikke satset på fritidsboliger i det hele tatt, sier administerernde direktør Kjell Emblem.

Han begrunner dette slik:

– Det har tildels vært vanskelig å få god nok økonomi inn i slike fritidsboligprosjekter.

Vi har valgt å holde oss til det vi kan. Det er å bygge boliger, Emblem.