Svindeltiltalt lege: – Jeg kortsluttet og fikset på tallene

Legen som er tiltalt for forsikringssvindel forklarte i retten hvordan han forfalsket et dokument ved å klippe ut en annen leges inntekt og lime det inn i sin egen lønnsoppgave.

Sør-Østerdal tingrett

TINGRETTEN: Det var satt av én dag til rettssaken i Sør-Østerdal tingrett. Lege innrømmer å ha forfalsket et dokument, men mener han ikke gjorde det i vinnings hensikt.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Legen er tiltalt for å ha oppgitt høyere inntekt enn han hadde i et forsikringsoppgjør etter en ulykke.

Han forklarte i Sør-Østerdal tingrett at ulykka førte til at han ikke klarte å jobbe like mye som før. Han hadde sett for seg å jobbe på legevakta, men det ble utenkelig. Dermed ønsket han at forsikringsselskapet skulle erstatte hans framtidige inntektstap.

Oppga en annens inntekt

Ifølge tiltalen oppga han inntekt på 173 711 kroner for 2010, mens det reelt var 0. Inntekten han oppga tilhørte en annen lege på legevakta. Tiltalte hadde ikke jobbet her på flere år.

Han fikk utbetalt 360 000 kroner fra forsikringsselskapet. Ifølge tiltalen kunne han ha fått utbetalt 3,5 millioner kroner hvis bedrageriet ikke hadde blitt oppdaget. Legen mener beløpet er mye mindre.

Richard Røed

AKTOR: Politiadvokat og aktor Richard Røed kjørte tiltalte hardt under hans forklaring.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Aktor Richard Røed la ned påstand om fengsel i ett år og åtte måneder.

– Jeg er overhodet ikke i tvil om at han er skyldig. Han har gjort dette forsettlig. Deler av hans forklaring virker ikke troverdig.

Forsvarer Idar Hegsethtrø mente legens forklaring var troverdig.

– Han må frifinnes, fordi han prøvde å underbygge det han mente var hans rettmessige krav.

«Det fatale»

I retten forklarte legen hvordan han fikk en annen leges lønnsoppgave, klippet ut beløpet og limte det inn i sin egen lønnsoppgave som ble sendte til forsikringsselskapet.

Han var frustrert etter mange møter med forsikringsselskapet der han i flere år kjempet for å få utbetalt det han mente han hadde rett på og dermed skjedde «det fatale».

– Jeg gikk til det skrittet at jeg forfalsket dokumentet. Jeg innrømmer at jeg jukset. Det var ikke i vinnings hensikt, men for å sikre at jeg fikk utbetalt fremtidig tap. Jeg skulle ikke ha gjort det og beklager.

– Kortsluttet

Idar Hegsethtrø

FORSVARER: Advokat Idar Hegsethtrø forsvarer hedmarkslegen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Aktor Røed mente at legen gjorde dette med viten og vilje, og kjørte legen hardt på hvorfor han valgte å bruke en annens inntekt for å dokumentere sin egen inntekt til forsikringsselskapet.

Også rettens administrator Tone Hostvedt Aarthun stilte seg undrende til dette.

– Jeg kortsluttet, la en plan og fikset på tallene. Da kunne jeg snu forsikringsselskapet og få utbetalt mitt framtidig tap.

– Med andres opptjening?

– Ja, jeg valgte en tilfeldig person som kunne gi et tall for det som var gjennomsnittet på hva jeg kunne ha tjent, sa legen, som mente det var riktig å se på hva han kunne ha tjent i framtida, ikke hva han hadde tjent tidligere.