NRK Meny
Normal

Svigerinna vitnet på nytt i dag

Svigerinna til Rune Øygard holdt fast på den første forklaringen sin da hun vitna på nytt i Sør-Gudbrandsdal tingrett mandag ettermiddag.

Vitneboks

Svigerinna holdt i dag fast ved at hun ikke navnga personer i samtalen, men at dette må ha vært noe som ble tolket slik. Hun sa også at hun verken ønsket å forandre noe i sin forklaring eller at hun hadde noe å tilføye.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Et annet familiemedlem sa i sin forklaring i rettssaken at han trodde svigerinna hadde nevnt navn på andre personer enn Rune Øygard som kunne ha forgrepet seg på jenta.

I retten i dag sa svigerinna at hun ikke hadde nevnt navn, men at hun holdt fast på forklaringen om at jenta likevel kunne ha blitt utsatt for ulovlige seksuelle handlinger fra andre enn Øygard.

Grunnen til at hun er innhentet på ny er at både aktor og dommer reagerte på en telefonsamtale som skal ha funnet sted mellom svigerinna og et annet vitne i saken.

– Han (det andre vitnet, red.anm.) ringte meg om den situasjonen familien til jenta er i, som er en katastrofe for alle sammen. Vi pratet sammen som familiemedlemmer og bekjente, forklarte svigerinna i retten i dag.

Det andre vitnet forklarte i forrige uke at han først og fremst ringte svigerinna for å snakke om innholdet i Skype-chatten som har foregått mellom Øygard og den fornærmede jenta.

– Dette er tolkninger

Svigerinna holdt i dag fast ved at hun ikke navnga personer i samtalen, men at dette må ha vært noe som ble tolket slik. Hun sa også at hun verken ønsket å forandre noe i sin forklaring eller at hun hadde noe å tilføye.


Hun skal ha sagt i politiavhør i fjor høst at hun mistenkte at jenta var utsatt for omsorgssvikt. Senere har hun, i følge et annet vitne, sagt at hun mener at jenta kan ha blitt utsatt for seksuelle overgrep og at hun navnga disse personene.

Dommeren minnet vitnet på at dette er alvorlige beskyldninger: Hun ønsket å få vite når svigerinna tenkte disse tankene.

–Det tenkte jeg etter at Rune ble anmeldt, forklarte svigerinna.

– Mistanken kom da Øygard ble anmeldt

Aktor Torbjørn Klundseter var også nysgjerrig på når vitnet første gang konkret mistenkte dette. Vitnet holdt fast ved at dette var noe hun først tenkte på etter at Rune Øygard var anmeldt.

– Det er kroppspråket til jenta som sa meg dette. Hun virket redd, forknytt og ville ikke hjem. Men jeg tenkte ikke tanken om seksuelle overgrep før anmeldelsen kom, tidligere var det omsorgssvikt jeg hadde i tankene, forklarte svigerinna.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen ønsket å vite hvorfor hun mistenkte dette. Vitnet mener hun har erfaring med dette og at jenta oppførte seg på en slik måte at hun ble mistenksom.

Svigerinna sa i sin forklaring i dag at også kona til Øygard skal ha fortalt, etter sitt vitneavhør i retten, at hun hadde tenkt på at jenta kunne ha vært utsatt for overgrep.

– Men tankene dine om seksuelle overgrep, er det noe du har kommet på selv, spurte dommer Kvisberg.

– Ja, det er tanker jeg har gjort meg ut fra at jenta virka redd og forknytt, forklarte svigerinna.