Svigerfar slipper Odd inn på tunet

Svigersønnen, Odd Nordstoga, er viden kjent og fyller grendehus, konsertsaler og uteamfier. Men på tunet i Trysil er det svigerfar Øyvind som styrer.

Øyvind Kvile

Øyvind Kvile forbereder i disse dager svigersønnens konsert utenfor barndomshjemmets vegger.

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Det er stille og rolig her, turistfri sone i Trysil. Det trives jeg godt med.

Øyvind Kvile skuer utover barndomshjemmet på Stenrud i Trysil, som stråler gult om kapp med sommersola. Han setter pris på stillheten her og huset brukes som feriebolig.

Musikalsk gjeng

Men på søndag blir stillheten brutt. Da er det ventet at tunet fylles opp med musikkhungrige sommergjester. Da står nemlig svigersønnen, Odd Nordstoga, og Ingebjørg Bratland på scena. Duoen turnerer land og strand rundt og hva var vel mer naturlig enn å holde en konsert hos'n svigerfar?

Med tre døtre og seks barnebarn, er det ikke uvanlig at det blir mye liv, og ganske fullt, innenfor husets fire vegger. Med alle i hus, er det totale antallet 13 personer. Men det meste løser seg, spesielt med noen instrumenter innenfor rekkevidde.

Odd Nordstoga

Odd Nordstoga tar turen innom svigerfars barndomshjem i Trysil sammen med Ingebjørg Bratland.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Alle bidrar og det går nesten litt av seg sjøl. Noen drar fram gitar og andre trekkspill, så det kan bli lange konsertøkter! sier Kvile.

Nordstoga er betegnet som «svigermors drøm», men hva med svigerfar?

– Artig å være vertskap

– Som svigerfar må jeg si at vi er prisgitt de svigersønnene som døtrene våre tar med seg hjem. Jeg har vært heldig med de to jeg har og er kjempefornøyd. Får jeg en slik en med den tredje, da er det full pott!

Barnebarnet Ludvig Kvile Nordstoga er allerede innlosjert og i gang med å bygge hytte på eiendommen. Kanskje ikke dumt, når hele familien samles og huset fylles opp.

– Jeg tror det blir veldig bra, bortsett fra regn da. Men det står at det ikke skal regne.

Bestefar Kvile ordner og fikser i forkant av konserten. Han tror han har oversikt nå.

– Jeg gruer meg ikke lenger, nå gleder jeg meg til konsert, at folk kan sjå litt Trysil-kunst når de først er her. Det er nå artig å være vertskap da.