NRK Meny
Normal

Sveitsere skal vurdere Åkersvika

– Jeg har aldri før hørt om noen som legger en firefelts motorveg gjennom et naturreservat, sier ornitolog Carl Knoff.

Våtmarksområde Åkersvika
Foto: Torunn Myhre / NRK

– Det er ikke forenelig på noen måte å legge en firefelts motorveg gjennom et naturreservat, og jeg har aldri hørt om at det har blitt gjort tidligere, sier Carl Knoff, leder av Norsk Ornitologisk forening.

Carl Knoff

Carl Knoff håper E6 vil bli lagt utenom fuglereservatet i Åkersvika

Foto: Torunn Myhre / NRK

Knoff er en av dem som studerer fuglelivet i Åkersvika. 220 fuglearter hekker i området, og nå er det opp til miljøverndepartementet å avgjøre hvor nye E6 skal gå. Både Samferdselsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet og lokale politikere ønsker å bygge ned naturreservatet.

Har kalt inn eksperter fra Sveits

– Dette er en sak med veldig mange dilemmaer og ingen enkel avgjørelse, sier statssekeretær i miljøverndepartementet, Heidi Sørensen.

Miljøverndepartementet ønsker nå at begge sider skal få uttale seg før det fattes noen beslutning om E6 traseen gjennom Åkersvika. Nå har de kalt inn miljøeksperter fra Sveits.

(Saken fortsetter under bildet)

Åkersvika

To alternativer: Flere parter ønsker å utvide E6 gjennom Åkersvika der den ligger i dag. Miljøverndepartementets gjennomgang vil nå vise om det blir resultatet, ellerom den nye vegen blir lagt utenom fuglereservatet.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Fugleekspertene kommer fra Ramsar-konvensjonen. De har som mål å bevare våtmarker, og kommer til Åkersvika i januar 2010.

– I en så omstridt sak synes jeg det er all grunn til å få et uavhengig blikk på hvilken løsning som vil være best for fuglelivet i området, sier Sørensen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar tapte – Løke vist ut

  Storhamars håndballjenter tapte 25-34 borte mot Vipers i kveld. Heidi Løke fikk rødt kort. Tapet gjør at Storhamar med all sannsynlighet er ute av gullkampen i årets eliteserie.

 • Trafikkuhell på E16

  Det har vært to mindre trafikkuhell på E16 Kongsvinger, med flere involverte biler. Det er glatt på stedet. Noen involverte er blitt fraktet til legevakten og sjekkes for skader.

 • Lillehammer vant etter forlengning

  Lillehammer hockey vant ettermiddagens semifinalekamp mot Sparta 2-1. Kampen gikk til spilleforlengning. Seiersmålet ble satt inn av Mads Homdrom. Dermed leder både Lillehammer og Storhamar 2-0 i kamper, og ligger godt an til å få møtes i finalen.

  Lillehammer - Sparta
  Foto: Stein Schinstad / NRK