Hopp til innhold

Latmannsjul med ferdiglaget grøt

Grøtsultne nordmenn kaster innpå mer melkekokte risengryn enn noensinne. Og nå gidder vi ikke svi grøten hjemme på kjøkkenet lenger.

Koker grøt til jul

Frode Enger tømmer en av dagens mange grøtkjeler ved Rieber & Søn i Elverum.

Foto: Aud Ingebjørg Barstad

Ved Toros fabrikk i Elverum har de satt grøtrekord. På to år har salget av ferdiggrøt i plasttallerken økt med 33 prosent.

Se tv-innslag fra Rieber & Søn nederst i saken

Tradisjonsgrøten holder stand

Likevel har ikke salget av vanlig grøtris sunket.

– Det er bra for oss at folk har dårlig tid, sier Dag Kjelsrud, som er produksjonssjef ved Rieber & Søn i Elverum. Nesten hvert sekund er en ny grøttallerken klar fra samlebåndet i grøtproduksjonsavdelingen.

Kanel og sukker

Sukker og kanel må til, og Anders Backman har ansvaret for å legge krydder og sukker i pakningene.

Foto: Aud Ingebjørg Barstad

– Folk vil ha grøt, men de vil ikke bruke tid på det.

Les også:

15000 pakker per dag

Fabrikken har investert i store, nye grøtkokere som står for nesten 15000 pakker ferdiggrøt per dag. Her snurrer grøten rundt i store stålkjeler, før grøten helles over i store kar som trilles inn i pakkeavdelingen.

Det er bra for oss at folk har dårlig tid

Dag Kjelsrud, Rieber & Søn

Hver dag går det med 5000 liter melk og 1000 liter fløte. Ett tonn italiensk grøtris kokes per dag.

Nordmenn har det siste året kjøpt 6,8 millioner pakker med ferdiggrøt. Folk vil stadig ha mer, og nå før jul når grøtsalget nye høyder.

Grøt til overs? Lag riskrem!

– En fjerdedel av all ferdiggrøt som selges i året, selges i desember, forteller Dag Kjelsrud.

Glad for grøtrekord

Dag Kjelsrud er godt fornøyd med at nordmenn spiser mer grøt.

Foto: Aud Ingebjørg Barstad

Fjordland er Toros argeste grøtkonkurrent, og selger ferdiggrøt i skåler og plastpakker. En kan for eksempel få fire kilos pakninger med rømmegrøt, i plastpølse.

– I desembermåned forventer vi at det spises rundt 900 tonn Fjordland-grøt, sier Anne Marit Rodland, kommunikasjonssjef i Fjordland.

Fjordland selger også den tradisjonelle julematen i ferdig form.

– Vi forventer at salget vil komme opp i 500 000 julemiddager, sier Rodland.

En time eller tre minutter

Selv om folk hungrer etter ferdigmat i førjulstida, finnes det fortsatt de som risikerer svidde kjelebunner for å få den hjemmelagde varen på bordet.

– Dette er grøt som det tar en time å lage, det er noe helt annet enn tre minutter i mikrobølgeovnen, sier Geir Holen, kommunikasjonsrådgiver i Toro/Rieber & Søn.

Noe jobb gjenstår likevel når grøten er varmet og helt over i en passende skål. I noen ferdiggrøtpakninger følger det med kanel og sukker, slik at du slipper å tenke på å ha slike ting stående i kjøkkenskapet til en hver tid.

Men smørøyet følger ikke med. Og vi får krysse fingrene for at det ikke blir mandelkrise før jul.

Video GRØTSUKSESS

GRØTSUKSESS

Flere saker fra Innlandet