Ved Toros fabrikk i Elverum har de satt grøtrekord. På to år har salget av ferdiggrøt i plasttallerken økt med 33 prosent.
Se tv-innslag fra Rieber & Søn nederst i saken
Tradisjonsgrøten holder stand
Likevel har ikke salget av vanlig grøtris sunket.
– Det er bra for oss at folk har dårlig tid, sier Dag Kjelsrud, som er produksjonssjef ved Rieber & Søn i Elverum. Nesten hvert sekund er en ny grøttallerken klar fra samlebåndet i grøtproduksjonsavdelingen.
– Folk vil ha grøt, men de vil ikke bruke tid på det.
Les også:
15000 pakker per dag
Fabrikken har investert i store, nye grøtkokere som står for nesten 15000 pakker ferdiggrøt per dag. Her snurrer grøten rundt i store stålkjeler, før grøten helles over i store kar som trilles inn i pakkeavdelingen.
Hver dag går det med 5000 liter melk og 1000 liter fløte. Ett tonn italiensk grøtris kokes per dag.
Nordmenn har det siste året kjøpt 6,8 millioner pakker med ferdiggrøt. Folk vil stadig ha mer, og nå før jul når grøtsalget nye høyder.
– En fjerdedel av all ferdiggrøt som selges i året, selges i desember, forteller Dag Kjelsrud.
Fjordland er Toros argeste grøtkonkurrent, og selger ferdiggrøt i skåler og plastpakker. En kan for eksempel få fire kilos pakninger med rømmegrøt, i plastpølse.
– I desembermåned forventer vi at det spises rundt 900 tonn Fjordland-grøt, sier Anne Marit Rodland, kommunikasjonssjef i Fjordland.
Fjordland selger også den tradisjonelle julematen i ferdig form.
– Vi forventer at salget vil komme opp i 500 000 julemiddager, sier Rodland.
En time eller tre minutter
Selv om folk hungrer etter ferdigmat i førjulstida, finnes det fortsatt de som risikerer svidde kjelebunner for å få den hjemmelagde varen på bordet.
– Dette er grøt som det tar en time å lage, det er noe helt annet enn tre minutter i mikrobølgeovnen, sier Geir Holen, kommunikasjonsrådgiver i Toro/Rieber & Søn.
Noe jobb gjenstår likevel når grøten er varmet og helt over i en passende skål. I noen ferdiggrøtpakninger følger det med kanel og sukker, slik at du slipper å tenke på å ha slike ting stående i kjøkkenskapet til en hver tid.
Men smørøyet følger ikke med. Og vi får krysse fingrene for at det ikke blir mandelkrise før jul.