NRK Meny
Normal

Studentene svikter Rena

Høgskolen i Rena taper kampen om studentene. - Det er nok mange som ønsker å bo mer sentralt, innrømmer skolen.

studenter
Foto: foto v.richard haro / Scanpix/AP

Derimot strømmer studentene til Elverum, Gjøvik og Lillehammer. Det er særlig studier som gir gode utsikter om jobb, som har mange søkere.

Helse og idrett i skuddet

Den nye avdelingen for helse- og idrettsfag i Elverum fylte opp sine studieplasser allerede etter første inntak.

Teknologi trekker

Også høgskolen i Gjøvik har mange søkere, og det er hovedsaklig studier innen teknologi og ingeniør-utdanningen som trekker til seg flere studenter. Lærere i disse fagene har i flere år vært bekymret for den manglende interessen, og pekt på at samfunnet rett og slett vil mangle fagfolk hvis ikke dette endrer seg.

- Rena usentralt

Høgskolen på Rena er altså taperen i kampen om studentene, og det er særlig informatikkfagene som sliter. - I tillegg til dalende interesse for informatikk, er nok beliggenheten også en årsak, sier dekan Per Victor Nyggard. - Det er mange studenter som ønsker å bo mer sentralt.

- Bedre studiekvalitet?

- Men få studenter behøver ikke bety dårligere studier, snarere tvert i mot, sier Nygaard. - Med få studenter blir det lettere å følge opp hver enkelt. De får en like god utdannelse, kanskje også bedre, sier han.

Fortsatt ledige studieplasser

Fortsatt kan høgskolene få flere studenter enn de har til nå. Årsaken er at det fortsatt ligger mange ledige studieplasser ute på det såkalte "restetorget". Hvor mange som benytter seg av dette tilbudet blir ikke klart før i midten av september.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Trafikkproblemer i Hunndalen

  I rundkjøringa mellom Fagernesveien og Raufossveien i Hunndalen, vest for Gjøvik, har det vært et trafikkuhell. I tillegg har et vogntog fått motorstopp. Dermed er det en del trafikale problemer i området, melder politiet. Bilberger er på veg.

 • Overvåkingskameraer tillatt

  Ringsaker Almenning har fått medhold fra Datatilsynet i at det er lov til å ha overvåkingskameraer i inn- og utkjøring i Natrudstilen, skriver Ringsaker Blad. Begrunnelsen er hærverk på bomkasser og å forebygge innbrudd i hus og hytter.

 • Skal levere våpenskap

  Raufoss Engineering har økt sin omsetning fra 10 til 16 millioner kroner i løpet av ett år, og skal levere våpenskap til Forsvaret, melder Oppland Arbeiderblad. Det kan også blir leveranser til det danske og det franske forsvaret.

  Raufoss Engineering, våpenskap
  Foto: Dag Kessel / NRK