Streikende fikk ikke utbetalt opptjent lønn

De streikende ansatte ved butikkjeden Design Forum har ikke fått utbetalt lønn som er opptjent før de gikk ut i streik den 24. januar i år. – Har ikke råd, sier butikkeieren.

Streikevakter ved Designforum i Lillehammer.

Streikevakter fotografert samme dag som de ansatte gikk ut i streik. Bakerst f.v.: Bjørg Karin Lekvam, Svein Gangdalen og Anne Helen Bergan Amundsen. Foran: Oda Regine Næristorp (t.v.) og Eirine Saaler Nabben.

Foto: Dag Kessel / NRK

14 ansatte i butikkjeden Design Forum gikk ut i streik den 24. januar, fordi de ikke får en tariffavtale. Kjeden har 19 butikker over hele landet, blant annet en i Lillehammer der to ansatte streiker.

De ansatte sier de ønsker en tariffavtale som alle andre, mens eieren Haakon Strømsmo mener at dette bare vil føre mer byråkrati og merarbeid.

Får ikke lønn

I dag ble det kjent at de ansatte ikke har fått utbetalt lønn som er opptjent før de gikk ut i streik.

Dette betyr en opptrapping av konflikten, og gjør den økonomiske situasjonen vanskelig for de ansatte, ifølge butikkleder Oda Regine Næristorp ved Design Forum i Lillehammer.

– Vi skulle hatt lønn før helga, men vi som er i streik har ikke fått lønn. Det betyr at folk ikke har råd til å betale husleie, boliglån, barnehager og så videre, men det betyr også at LO sentralt kommer til å sende et lønnskrav til bedriften slik at vi får utbetalt det vi har innestående av lønn.

Har ikke penger

Direktør og eier Haakon Strømsmo sier det er én grunn til at de fjorten ikke har fått lønna de har krav på.

– Situasjonen er jo den at streiken har gitt langt dårligere salg, og det har gjort at det rett og slett ikke er midler til å utbetale lønn, sier Strømsmo til NRK.

Etter det NRK forstår, så er det ingen andre i butikkjeden som ikke har fått lønn den siste måneden. Strømsmo sier de streikende med tida også vil få lønna si.

– De får det så snart vi har midlene.

– Trist, mener LO

I LO er reaksjonene sterke på at de streikende ikke har fått utbetalt rettmessig lønn.

– Vi synes det er svært uheldig at arbeidsgiver opptrer på denne måten. Det viser at han opptrer på en svært uryddig måte, og det synes vi er svært trist, sier regionsekretær i Handel og Kontor region øst, Oddvar Støylen.

De har lenge prøvd å komme i kontakt med Strømsmo, men har foreløpig ikke lyktes.

– Vi er opptatt av å løse denne konflikten, og vi har forsøkt nesten daglig å få tak i ham og hans advokat for å komme i dialog, uten at vi får noe svar. Vi synes det er svært trist her at arbeidsgiver ikke ønsker å gå i en dialog med oss, sier Støylen.

Det kan virke som konflikten mellom arbeidsgiveren og de ansatte kan bli langvarig for ingen har tenkt å gi seg.

Ingen vil gi seg

Butikkeier Strømsmo kommer ikke til å akseptere en tariffavtale for de ansatte.

– Nei.

– Hvorfor ikke?

– Det er ingen plikt, hvis man ikke er medlem av en hovedorganisasjon og det er vi ikke. Hele kravet er ganske absurd. De har en lønn som er over tariffen, og arbeidsforholdene er utmerket. Det er bare 20 prosent som streiker. 80 prosent er kjempefornøyd.

– Du mener altså at denne saken ikke vil bli løst før de streikende avslutter streiken?

– Ja, det er det som er situasjonen.

Hardt står derfor mot hardt. Heller ikke de streikende kommer til å gi seg i denne saken.

– Vi kan ikke fire på dette kravet. Nå har vi vært under vanskelige arbeidsforhold veldig lenge, og ingen av oss som er i streik ønsker å gå tilbake til det. Det er sendt ut krav om tariffavtale fra seks butikker, og 80 prosent av dem som jobber her er tatt ut i streik og er fagorganiserte, så det å gå tilbake nå ser vi ingen mulighet for, sier streikende butikkleder Næristorp.