NRK Meny
Normal

Strafferamme på 21 års fengsel i incestsak

En voldsepisode mot en kvinne gjorde at barnevernet gjennomførte tilsynssak. I dag må mannen i 30-årene møte i retten tiltalt for seksuelle overgrep mot tre døtre.

Statsadvokat Jo Christian Jordet

AKTOR: Statsadvokat Jo Christian Jordet er aktor i saken mot en far i 30-årene fra Oppland som er tiltalt for seksuelle overgrep mot tre døtre.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Statsadvokat Jo Christian Jordet mener familiefaren er skyldig i alvorlige seksuelle overgrep mot de tre jentene. Mannen fra Oppland er blant annet tiltalt etter straffelovens paragraf 192, for ved vold eller ved truende adferd å ha skaffe seg seksuell omgang med noen som var ute av stand til å motsette seg handlingen. Strafferammen er på hele 21 års fengsel.

Saken ble rullet opp etter at 30-åringen selv ringe politiet en julinatt i 2012. Ifølge tiltalebeslutningen skal mannen skal ha slått og skallet sin daværende samboer og gjentatte ganger dunket hodet hennes mot gulvet slik at hun måtte på sykehus.

– Siden mannen hadde flere mindreårige barn, så opprettet barnevernet en tilsynssak. Og i den forbindelse dukket det opp opplysninger fra ett av barna om at hun skulle ha vært utsatt for seksuelle overgrep. På bakgrunn av det, så ble det avholdt dommeravhør av tre av barna hans. Disse tre har da forklart seg om seksuelle overgrep, sier statsadvokat Jo Christian Jordet.

Erkjenner ikke straffskyld

Mannens forsvarer, advokat Harald Stabell, ønsker ikke å kommentere saken før hovedforhandlingene i Gjøvik tingrett som starter torsdag 19. mars. Men statsadvokaten opplyser at den tiltalte så langt ikke har vedgått de alvorlige forholdene overfor politiet.

– Han har så langt ikke erkjent straffskyld, sier Jordet.

Ifølge tiltalebeslutningen var de tre jentene under 14 år da de ble utsatt for ulike former for seksuelle overgrep fra faren. En del av overgrepene skal ha skjedd da jentene var under 10 år gamle, noe som gjør at strafferammen er så høy som 21 år.

Vanskelig for barna

Inger Marie Støen

ERSTATNING: Bistandsadvokat Inger Marie Støen sier til NRK at hun trolig vil legge ned påstand om oppreisningserstatning på mellom 150.000-350.000 for hvert av barna.

Foto: Alexander Nordby / NRK

På grunn av sakens alvorlighet og den høye strafferammen, er deler av tiltalen tatt ut etter ordre fra riksadvokaten.

Bistandsadvokat Inger Marie Støen sier til NRK at hun trolig vil legge ned påstand om oppreisningserstatning på mellom 150.000-350.000 for hvert av barna.

– Heldigvis slipper de å møte i retten og forklare seg. Det skal i stedet spilles av dommeravhør med dem. Men det er klart at de er sterkt preget av det som har skjedd og det som nå skal skje i retten, sier Støen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Venabygdsfjellet steng

  Fylkesveg 27 over Venabygdsfjellet i Oppland/Hedmark er stengt på grunn av vanskelege køyreforhold, melder Statens vegvesen.

 • Busspassasjerer bruker oftere belte

  Statens vegvesen har kontrollert beltebruken i buss denne uka. På bussene som ble kontrollert i Oppland brukte alle belte. I Hedmark var det fem passasjerer som ikke brukte belte og fire av dem ble ilagt gebyr.

  Belte i buss
  Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
 • Offentlig søppeltømming

  Det offentlige skal nå ta over søppeltømminga på Hedmarken. Representantskapet i Sirkula, som eies av kommunene, bestemte det i går. Sirkula tar over søppeltømminga når den midlertidige avtalen med Nortransport går ut seinest i mars neste år.