NRK Meny
Normal

Støvsuger saueslakt

Gilde Hed-Opp på Rudshøgda dampstøvsuger nå alle sauene etter slakt for å hindre gjentakelse av E.coli-skandalen. I løpet av åtte uker skal 100 000 sauer klippes, støvsuges og steames ved slakteriet.

Foto: Bjørn Opsahl / Scanpix

Høysesongen for får-i-kål og lammestek nærmer seg. I løpet av et par hektiske måneder skal Gilde HedOpp på Rudshøgda slakte nærmere 100.000 sauer og lam.

Nå er flere nye tiltak satt inn for å hindre ny E.coli-skandale.

 

Støvsuger 100.000

Gilde HedOpp på Rudshøgda har satt i verk flere nye tiltak for å hindre nye matskandaler. Nå skal nærmere 100.000 sauer slaktes, og dampstøvsuging av slaktet er et av tiltaka som skal hindre urenheter og smittefare.

Helt fra sauen kommer inn til slakteriet på Rudshøgda, blir nå det meste gjort for å gjenvinne tapt tillit etter fjorårets e-coli-skandale. For første gang blir så å si alle dyra klippet på slakteriet.

100.000 sauer skal klippes og damstøvsuges på Gilde Hed-Opp på Rudshøgda.
Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Trekkes for skitne dyr

Om sauene er skitne, risikerer nå bøndene 120 kroner i trekk per dyr.

Også slaktelinjen er forsterket med flere fagfolk og mer opplæring. Og som en ekstra sluttkontroll, som skal hindre sauebæsj i lammesteka og ull i fårikålen, blir slaktet dampstøvsugd:

Verdens strengeste regler for renslighet, påstår slakteriet sjøl. Og sjølsagt er Mattilsynet der, for å kontrollere og godkjenne. Ved hver minste ting å sette fingeren på, går slaktet rett til spesialbehandling.