NRK Meny
Normal

Filmfolk støtter masterutdanning i Oslo

Tidligere studenter ved Filmskolen på Lillehammer ser positivt på at masterstudiet legges til Oslo. Regissør Sarah Johnsen mener at skolen må gjøre seg mer tilgjengelig enn den er i dag.

Vil ha filmstudier til Oslo

TIL OSLO: Roar Uthaug (øverst venstre), Thomas Seeberg Torjussen, Sara Johnsen og Hallvar Witzø støtter Filmskolens beslutning om å legge masterstudiet til Oslo.

Foto: NRK/ Scanpix

Det har kommet sterke reaksjoner fra politisk hold etter at NRK denne uka omtalte at det nyopprettede masterstudiet ved Filmskolen på Lillehammer legges til Oslo.

Stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap) har sagt hun vil ta opp spørsmålet i Stortingets spørretime, og politikere fra flere andre partier har omtalt utflyttingen som både unødvendig og ødeleggende for filmskolen.

Godkjenningsorganet for studier, NOKUT, sier til NRK at de vil se på detaljene i skolens søknad en gang til. Bakgrunnen for dette er at det ikke står noe om at studiet skal legges til Oslo.

Men blant tidligere filmstudenter hersker det liten tvil om at filmskolen gjør et riktig grep.

– Jeg vurderte selv å søke masterstudiet, men det var praktisk umulig å pendle flere ganger i uka til Lillehammer da jeg har jobb og familie i Oslo. Om studiet flyttes til Oslo, vil jeg vurdere det på nytt, sier regissør Sara Johnsen til NRK.

– Må tettere på filmmiljøet

Hun var blant de første studentene ved den nyopprettede skolen i 1997. Da hadde det vært en lang debatt om skolens beliggenhet, og den har fortsatt med jevne mellomrom til i dag. Johnsen mener at masterutdanningen i stor grad henvender seg til voksne og etablerte søkere, og at det er enklere å nå disse i Oslo.

Sara Johnsen

STØTTER: Sara Johnsen støtter høyskolen på Lillehammer sin avgjørelse.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

– Jeg hadde en flott tid i Lillehammer, og det er ingen kjepphest for meg at skolen må legges til Oslo. En skole er til for å styrke filmmiljøet og må fungere som en forberedelse til arbeidslivet. Da er det en fordel om den er tettere på filmmiljøet, og det vil også styrke samhandlingen mellom studentene og filmbransjen.

Vil ha studiet der folk bor

Regissør Roar Uthaug står bak filmene Fritt Vilt og Flukt, og kommer neste år med katastrofefilmen Bølgen. Han tror ikke det er problematisk at skolen kan bli delt på to steder.

– Da jeg studerte i Lillehammer hadde jeg mest å gjøre med mitt eget kull, så jeg tror ikke det er noe problem at masterstudiet blir i Oslo. Vi jobbet lite på tvers, så derfor tror jeg dette er uproblematisk, sier han.

– Men det er både fordeler og ulemper ved at skolen ligger på Lillehammer. Vi ble veldig konsentrerte på oppgavene våre når miljøet var så lite, men det var for eksempel en utfordring å få tak i gjesteforelesere, mener Uthaug.

Hallvar Witzø startet studiene på Lillehammer i 2007 og ble senere Oscar-nominert for kortfilmen Tuba Atlantic. Han ser flere fordeler enn ulemper med å legge utdannelsen til Oslo.

– De aller fleste som kommer til å søke på masterstudiet er etablerte i Oslo, så om man vil ha det flinkeste folkene, er det en fordel om det gjøres mest praktisk for dem som allerede jobber der filmbransjen er konsentrert.

Christian Lo

BØR BLI: Christian Lo mener masterstudiet blir best på Lillehammer.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

Manusforfatter Thomas Seeberg Torjussen er ikke i tvil om hva han mener om flyttingen.

– Dette håper jeg er ledd i en plan om å flytte hele skolen. Det er en nødvendighet at den ligger i Oslo.

– Desentralisering av filmbransjen

Christian Lo driver det Lillehammer-baserte filmselskapet Filmbin og ser med forundring på at masterstudiet nå flagges ut til hovedstaden.

– For min del virker det naturlig at det høyeste nivået på et studie skal legges der resten av studiet er. Lillehammer er ikke lenger unna enn en to timers togtur fra Oslo, sier Christian Lo.

Morten Hovland

SVEKKELSE: Morten Hovland mener det er en svekkelse for Filmskolen om masterstudiet flyttes.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

Argumentet om at det er viktig å ha nærhet til bransjen mener de er overvurdert.

– Trenden i både Norge og ellers i Europa viser at det er en desentralisering av filmproduksjonen. Det satses mye på regional produksjon og mange av dem som har studert i Lillehammer etablerer seg her i etterkant, mener Lo.

Lo har etablert seg i Filmbanken på Lillehammer, der mye av byens filmmiljø er samlet. Her sitter også Morten Hovland, som er mansuforfatter for TV-serien Odins gull på NRK Super. Han forstår ikke argumentene for å splitte skolen.

– Man kan også snu på det og tenke at det kan være en fordel å ta en masterutdanning på Lillehammer der fagkompetansen er sterkest. Vi har et filmmiljø i sterk vekst, så jeg håper at det vil få muligheten til å fortsette, sier Hovland.

Filmskolen har frist til 1. september med å forklare til NOKUT hvorfor Oslo ikke er nevnt som studiested i søknaden om opprettelse av masterstudiet.

Se video:

Created by InfoDispatcher