NRK Meny
Normal

– Får jeg ulven på skuddhold, skyter jeg

Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (Frp) støtter jakten på ulven som har drept flere titalls reinsdyr i Valdres.

Morten Ørsal Johansen

STORE TAP: En ulv har den siste tiden tatt livet av mer enn 30 reinsdyr som tilhører Fram reinlag i Valdres.

Foto: NRK

Mandag sa Miljødirektoratet ja til å felle ulven som har herjet, og allerede tirsdag startet jakta. Minst 33 reinsdyr er den siste tiden drept av en ulv i fjellområdene i Øystre Slidre og Gausdal.

– Når vi har et skadeomfang som vi har nå, og det er gitt en fellingstillatelse, så er det interessant å se hvordan dette foregår rett og slett, sier Morten Ørsal Johansen til NRK.

Frp-representanten fra Oppland forteller at han har tatt med seg jaktrifla og er klar dersom han skulle få se rovdyret.

– Skulle jeg få ulven på skuddhold, så vil jeg selvsagt skyte den. Selve jakta skal riktignok foregå mye fra helikopter, men jeg skal være med snøscooter innover i området der reinsdyra går. Og da får vi se hvordan det utvikler seg, sier Ørsal Johansen.

Han får ikke skyte, opplyser kommunen

Selv om Ørshal Johansen har lyst til å skyte, får han ikke lov. Det opplyser Anne Frugård i Øystre Slidre kommune.

– Siden Morten Ørsal Johansen ikke er med i det kommunale skadefellingslaget, så har han heller ikke anledning til å drive skadefelling i vår regi, sier Frugård.

KLARE TIL Å SKYTE: Morten Ørsal Johansen (t.v.) og Halgeir Opdal, leder i Fram tamreinlag.

KLARE TIL Å SKYTE: Morten Ørsal Johansen (t.v.) og Halgeir Opdal, leder i Fram tamreinlag.

Foto: Geir Randby / NRK

Ivrig jeger

Frp-politikeren fra Oppland beskriver seg selv som en ivrig jeger gjennom mange år. I forbindelse med de store rovdyrtapene i Øystre Slidre den siste tiden er han blitt kontaktet som politiker av folk som ønsket å få fellingstillatelse.

– Jeg fikk en henvendelse om at de hadde problemer med å få den fellingstillatelsen. Når de da fikk den, så spurte jeg rett og slett om det var mulig å bli med oppover for å se jakta på nært hold Og det var de positive til, sier han.

Han kaller det som nå skjer i fjellheimen i Valdres for en regelrett dyretragedie.

– Når så mange dyr blir rammet av rovviltangrep, så er det rett og slett en tragedie. Det er rart at tillatelsen ikke er blitt gitt mye før når skadeomfanget er så stort som det er oppi der, sier Ørsal Johansen.

Ikke redd for hets

Stortingsrepresentanten er vant til at folk kan være uenig med ham. Han er derfor ikke engstelig på eventuelle reaksjoner han kan få i forbindelse med at han nå deltar på skadefellingen av en ulv.

– Dette er en lovlig form for jakt. Hvorfor det skal være noe mer ståk rundt rovviltjakt enn det er rundt annen jakt, det skjønner jeg ikke. Og hvis folk ikke klarer å skille sak og person, da vil jeg si at det er andre som har en utfordring, sier han.