Hopp til innhold

Mehl: – Alder er bare et tall

Emilie Enger Mehl (24) er av det nyvalgte Stortingets yngste representanter. Hun bidrar til at denne nasjonalforsamlingen forynges.

Emilie Enger Mehl

NYKOMMER: Emilie Enger Mehl er spent på hvilken komite hun skal sitte i når hun nå starter sitt nye arbeidsliv på Stortinget.

Foto: Senterpartiet

En gjennomsnittlig stortingsrepresentant i perioden 2017 til 2021 er drøyt 45 år gammel. Det er nesten ni år yngre enn i 1961 da snittet var på nesten 54 år og det er den yngste sammensetningen som er valgt til å styre Norge, ifølge tall fra Stortinget.

En gjennomsnittlig stortingsrepresentant er også mer enn 20 år eldre enn Emilie Enger Mehl fra Åsnes i Hedmark. Senterpartipolitikeren er en av 16 representanter i 20-åra som er valgt inn denne perioden.

– Alder er bare et tall, er det ikke det man pleier å si, sier Mehl og ler.

Hun tror nok hun har noen andre perspektiver enn noen av sine eldre kolleger, men ser ikke på det som noe negativt.

– Det går nok begge veier, så jeg er opptatt av å være en seriøs politiker, med masse energi, sier hun.

– Middelaldrende menn er overrepresentert

Martin Kolberg (Ap) i Vandrehallen på Stortinget

Martin Kolberg er med sine 68 år en av de eldste på Stortinget.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Mehl bidrar også til at hedmarksbenken er av de yngste den kommende perioden. Fem av sju representanter er under 40 år, snittet er 38. Det er det samme som i Troms.

Høyest er snittalderen til dem som sitter på benken til Vest-Agder. De seks representantene er i snitt nesten 56 år.

– Nasjonalforsamlingen bør jo speile befolkningen, ikke bare ut fra partitilhørighet og hjemfylke, men også når det gjelder alder, sier Jon Helge Lesjø.

Han er samfunnsforsker ved Høgskolen i Innlandet og har gått valgresultatet etter i sømmene.

– I lang tid har jo andelen middelaldrende menn vært overrepresentert på Stortinget, mens det har vært for få både unge og gamle. Dette kan jo være et skritt mot å rette opp skjevheten i alle fall blant de unge, sier Lesjø.

Men mens vi får en stadig eldre befolkning, er det kun 24 representanter på Stortinget som har feiret sine 60-årsdager.

– Og det er også en utfordring, sier Lesjø.

– Politikk er identifikasjon

Valgkommentator for NRK, Jon Helge Lesjø.

Samfunnsforsker Jon Helge Lesjø mener det er positivt med flere unge politikere på Stortinget, men bemerker at det også burde vært flere i gruppen 60+.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Lesjø forklarer videre at politikk i stor grad handler om å finne noen man identifiserer seg med. Dermed kan det hende at økt andel unge representanter på Stortinget kan føre til mer politisk engasjement blant en vanskelig gruppe.

– Vi vet det er vanskelig å mobilisere dem som kan stemme for andre og tredje gang, men dersom de ser at det finnes representanter de kan kjenne seg igjen i, så kan det ha en positiv effekt, sier han.

Snittalder pr. fylke fra yngst til eldst (klikk på lenken for detaljer om mandatene):