Normal

Stort underskudd for Skibladner

2012 skulle blir et vanskelig år for Skiblandner. Motorhavari og tapte inntekter på grunn av vannstanden i Mjøsa gjør at det blir et stort minus i årets regnskap.

Skibladner

Vannstanden i Mjøsa denne sesongen har ført til tapte inntekter for Skibladner

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Bjørn Blichfeldt, styreformann Skibladner

Bjørn Blichfeldt sier 2012 blir et dårlig år for hjuldamperen.

Foto: Jorun Vang

– Det som er bekymringsfullt, er jo at vi har hatt to dårlige somre tidligere også, sier Bjørn Blichfeldt, styreformann i Oplandske Dampskibsselskap AS.

Selskapet drifter Skiblandner, som etter nok en dårlig sommer går på et stort underskudd.

Drahjelp fra venneforeningen

Skibladners venner, støtteforeningen som jobber for å bevare hjuldamperen flytende som et levende kulturminne, har nå overrakt 300 000 kroner til Skibladner.

Men tross det store beløpet er ikke årets regnskap trivelig lesing for Damskibsselskapet, som går mot et stort underskudd i 2012.

– Det er helt klart at vi må ta noen grep, men sommeren vi hadde nå var ekstra ille for oss, forklarer Blichfeldt.

Ved sesongstart var vannstanden i Mjøsa for liten for Skibladner, og rett etter at Skibladner kom i rute fikk båten et maskinhavari, som kostet mye å få reparert, i tillegg til at det ble driftsstans og tapte inntekter.

Deretter var vannstanden i Mjøsa for høy, som førte til at Skibladner ikke kunne legge til kai på flere stoppesteder, som igjen ga tapte inntekter.

– Været er avgjørende

Blichfeldt sier det ikke er mangelen på passasjerer som fører til underskudd for Skibladner:

– Vi har god bestilling når det gjelder charter, så det er ikke der problemet ligger.

Værforholdene og vannstanden i Mjøsa viser seg å være avgjørende for driftsinntektene. Dermed blir det umulig å forutsi neste sesong.

– Det er hvordan været vil være i ruta vår neste sommer som blir avgjørende, og det kan vi jo ikke spå noe om, avslutter Blichfeldt.