NRK Meny
Normal

Storstreik i byggebransjen

Etter bruddet i meklingen mellom Fellesforbundet og BNL natt til søndag, er rundt 1300 byggearbeidere i 70 bedrifter tatt ut i streik i Hedmark og Oppland.

Dermed stopper byggearbeidene på mange byggeplasser.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Fellesforbundet og Byggenæringens landsforening ble ikke enige i meklingen på overtid natt til søndag. Dermed er organiserte i 70 bedrifter i Hedmark og Oppland i streik.

- Overraskende, sier begge parter. 

Entreprenører

Flere entreprenørselskaper i Hedmark og Oppland er rammet, som Skanska, Veidekke, Martin M. Bakken, Valdresbygg, Mjøsbygg, Miljøbygg og Oppland Entreprenør. Det er mange fagorganiserte i entreprenørsselskapene.

- På de fleste byggeplassene vil byggearbeidene stanse umiddelabrt, sier Peder Farberg, tillitsvalgt for de organiserte i Skanska i Hedmark og Oppland.

Streikevakter

Tidlig mandag morgen er utplasseringen av streikevakter i full gang. I Oppland blir alt organisert på Fellesforbundets avdeling 670 i Lillehammer.

- Vi skal hindre at noen tar seg inn på byggeplassene for å gjøre arbeid ulovlig, sier daglig leder i Fellesforbundet i Lillehammer, Johnny Gundersen.

Begge parter overrasket

 

Både Fellesforbundet og BNL ble overrasket over bruddet natt til søndag.

- Vi trodde enigheten mellom Fellsforbundet og Norsk industri natt til lørdag ville sette standarden for våre forhandlinger, sier Johnny Gundersen. Han mener de viktigste punktene er den nye tariffen for tømrere og sosial dumping.

Men også Byggenæringens landsforening ble overrasket over bruddet.

- Vi liker heller ikke sosial dumping og AFP-pakka hadde regjeringen jo ordnet opp i, sier kommunikasjonsdirektør i BNL, Audun Lågøyr.

Han reagerer på at Fellesforbundet nesten uten forvarsel kom med et krav om nytt tariffsystem for tømrere.

- Vi kunne ikke godta det uten å se nærmere på konsekvensene, sier Lågøyr.