Hopp til innhold

Marit (22) har MS: – Jeg har vent meg til sykdommen, selv om det er noe dritt

KAPP (NRK): Marit (22) fikk MS som sekstenåring. Nyere forskning kan kanskje gi svaret på hvorfor hun ble rammet.

Marit Slåttsveen Vikestrand

SAVNER SOLA: Marit forteller at hun er mye friskere i sommerhalvåret når sola skinner.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Hvorfor var det akkurat jeg som fikk denne diagnosen, og som må gjennom dette, spør Marit Slåttsveen Vikestrand.

Man kan ikke se utenpå henne at hun er syk, men hun lider av den alvorlige og uhelbredelige, nevrologiske sykdommen multippel sklerose (MS).

NRK møter henne ved strandkanten ved Mjøsa en kald vårdag. Det er en grå dag, uten sol. Men akkurat sol kan kanskje gi svaret Marit stiller; på hvorfor noen mennesker får den gåtefulle sykdommen.

Høyere risiko om våren

Forskning viser nemlig at risikoen for å utvikle MS er høyere for barn som blir født på våren enn ellers i året. Den er 11 prosent høyere i april og fem prosent høyere i mai sammenlignet med resten av befolkningen, ifølge en ny undersøkelse utført ved Nasjonalt kompetansesenter for MS ved Haukeland Universitetssykehus.

På den annen side er risikoen 12 prosent lavere for barn født i februar og fem prosent lavere i november.

– Det er flere MS-pasienter som er født på våren enn ellers i året. Det kan tolkes som at det å være eksponert for solskinn i svangerskapet kan påvirke om barnet blir disponert for MS senere i livet, sier forsker Nina Grytten Torkildsen ved kompetansesenteret.

Årsaken fortsatt en gåte, men årstid kan spille inn

Nina Grytten Torkildsen

FLERE MS-PASIENTER PÅ VÅREN: Det slår spesialrådgiver Nina Grytten Torkildsen fast.

Foto: Universitetet i Bergen / NRK

Grytten Torkildsen er førsteforfatter i en undersøkelsen, som har sett på alle MS-pasienter i Norge som er født mellom 1930 og 1979 som er registrert i det norske MS-registeret. Til sammen er det 6649 personer.

Norge er et av landene i verden med høyest forekomst av MS. Årsaken til sykdommen er fortsatt en gåte, men flere undersøkelser viser altså at årstid og bosted kan spille inn.

Det samme viser de globale tallene. Jo lenger unna ekvator man bor desto større er risikoen for at man kan bli rammet av sykdommen.

Blant MS-pasienter som er født på våren er det flest tilfeller desto lenger nord en er født.

– Selve sollyset kan ha betydning, men det viktigste er sannsynligvis produksjonen av D-vitaminer, sier Grytten Torkildsen.

Hun forklarer at det er for lite solskinn om vinteren i Norge til at vi naturlig blir eksponert for D-vitaminer. Og det kan virke negativt inn på utviklingen av det sentrale nervesystemet og immunsystemet i svangerskapet.

– Merker det på gangkvalitet og energi

– Sola virker også inn på hverdagen med MS, mener Marit Slåttsveen Viksetrand.

Hun er selv født i april, og moren gikk gravid i vinterhalvåret.

Portrett Marit Slåttsveen Vikestrand

GLEDER SEG: Marit gleder seg til sommer og sol. Hun merker at sola virker både på gangkvaliteten, hodet og energien.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Marit forteller at hun er mye friskere i sommerhalvåret når sola skinner. Om vinteren forteller hun om lite energi og om noe som ofte føles som en vinterdepresjon, og at lysten til å gjøre ting mangler.

– Jeg blir mye mer sliten på vinteren. Det er rett og slett stor forskjell på sommer og vinter, sier 22-åringen.

Hun forteller at hun merker det både på gangkvaliteten, hodet og energien.

Men jeg har vent meg til å leve med sykdommen, selv om det er noe dritt. Jeg har byttet ut noen av de gamle drømmene mine med nye, og så lever jeg livet så godt som mulig.

Marit legger til at MS er forskjellig fra pasient til pasient, og at hun kun uttaler seg om hvordan hun selv føler seg. Selv fikk hun diagnosen da hun ble lagt inn på sykehuset med en synsnervebetennelse som 16-åring.

– Ingen grunn til engstelse for gravide

Kristin Løken-Amsrud er lege i spesialisering på sykehuset på Lillehammer, og hun har tatt doktorgrad med fokus på fettløselige vitaminer i MS. Det hun har funnet ut, støtter langt på vei opp om det undersøkelsen fra Nasjonalt kompetansesenter for MS.

– Det er nok vanskelig å slutte helt sikkert at mangel på sollys i svangerskapet til økt risiko for MS, men det er noen studier som tyder på at det kan være en sammenheng, sier hun.

– Hva kan det skyldes?

– Det kan skyldes faktorer i sollyset i seg selv, eller så kan det skyldes produksjon av vitamin D, fordi dette vitaminet produseres i huden når den utsettes for sol, tror Løken-Amsrud, også det i likhet med forskningen kompetansesenteret har lagt fram.

I doktorgraden sin så hun på D-vitaminnivået i blodet hos MS-pasienter, og sammenholdt det med MR-nivå. MR-nivå vil si hvilket aktivitetsnivå sykdommen hadde i det aktuelle tidsrommet.

– Dermed kan ikke det si noe om MS-risiko, men mer om aktiviteten i sykdommen. Vi fant at når vitamin D-nivået økte, ble MR-aktiviteten relativt lav.

Løken-Amsrud ser ingen grunn til å engste seg i svangerskapet.

– Nei, det er ingen grunn til å være engstelig for å være gravid på vinteren, sier hun, men legger til at det kan være lurt å sørge for å få i seg vitamin D.

– Håper på bedre medisin

På Kapp gleder Marit seg til våren får enda mer tak, og hun kjenner mindre til sykdomssymptomene.

– Det er spennende det som har kommet fram i forskningen, og at de kanskje nærmer seg et svar, smiler hun.

Selv har hun ikke tatt tilskudd av D-vitamin, men forteller at hun sørger for å få mye sol når det er mulig.

– Jeg går turer, koser meg i sola og er så mye ute som mulig, i tillegg til å ta tran og omega 3-tabletter. Og det er jo noe å tenke på, kanskje det hjelper, sier hun.

– Hvor viktig er det for deg at forskningen går framover, og at du kanskje får et svar på hvorfor du ble syk?

– Jeg ser ikke på det som det aller viktigste. Det viktigste er at de finner en medisin eller en behandling som gjør oss friskere. Medisinen jeg bruker i dag gjør meg ikke friskere, men den holder meg på et jevnt nivå slik at jeg ikke blir verre, forklarer Marit.

Mangel på sollys KAN gi økt risiko for den kroniske nevrologiske sykdommen MS. 22 år gamle Marit fra Kapp har hatt sykdommen i 6 år.

Flere saker fra Innlandet