NRK Meny
Normal

Storfeeiere taper på grunn av ulv – får ikke kompensasjon

VESTRE TOTEN (NRK): Ulveangrepene på sauer i Oppland og Akershus fører til at også storfeeiere venter med å slippe ut sine dyr. Men de får ikke kompensasjon.

Synnøve Hjartnes Kjeserud og Even Kjeserud

FÅR IKKE KOMPENSASJON: Even Kjeserud og datteren Synnøve må gi dyra mat på innmark på grunn av ulveproblemene og taper penger på det.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/NRK

– Vi taper minst 2000 kroner pr. dag så lenge vi er tvunget til å holde dyra inne på grunn av faren for ulveangrep, sier bonde Knut Tore Grønvold på Reinsvoll i Vestre Toten i Oppland.

Han har 74 storfe som han hadde tenkt å slippe ut på åsen for flere dager siden, men tok ikke sjansen på grunn av ulven som har drept ca. 120 sauer i Gran, Hurdal og Vestre Toten.

På lørdag fikk han imidlertid meldinger om at ulven var langt nok unna til at det var forsvarlig å slippe ut besetningen, og valgte å transportere dem ut.

Knut Tore Grønvold

TVINGES TIL Å HOLDE IGJEN STORFE: Besetningen til Knut Tore Grønvold på Toten måtte være innendørs eller på innmarksbeite i flere dager ekstra på grunn av faren for ulveangrep.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lund / NRK

– Myndighetene er tafatte

– Sauebøndene får kompensasjon av det offentlige, men det får ikke vi. Dette tærer på fôrbeholdningen vi skulle hatt til vinteren, og innmarksbeitet blir tråkket opp, sier Grønvold.

– Jeg tipper at de samlede ekstrautgiftene er minst 2000 kroner pr. døgn. I tillegg kommer transportutgifter, rydding og mange ekstra arbeidstimer

– Myndighetene har vært utrolig tafatte. Den første meldingen om ulven kom 3. mai. Det burde vært satt i gang tiltak allerede da.

– Urettferdig

Hans kollega Even Kjeserud på Ihle i Vestre Toten har ammekyr som han ennå ikke tør å slippe ut.

– Vi som har storfe får ikke kompensasjon. Jeg tipper at mine ekstrautgifter er minst 1000 kroner pr. døgn. Vi slipper dem kanskje ut på mandag eller tirsdag, hvis ikke ulven trekker hitover.

Da har Kjeserud ventet i to uker og hans ekstrautgifter vil dermed være ca. 14 000 kroner.

Even Kjeserud, Synnøve Hjartnes Kjeserud

HUSEBY GÅRD I VESTRE TOTEN: Deler av innmarksbeitet på gården til Even Kjeserud og datter Synnøve Hjartnes Kjeserud er nedslitt. Storfe må bruke dette området i påvente av at ulvefaren er over.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det er datter Synnøve Hjartnes Kjeserud som skal overta gården etter hvert. Hun sier at uvissheten tar på.

– Når er ulven langt nok unna? Det kan vi aldri vite helt sikkert.

– Men det er grenser for hvor lenge vi kan holde storfe innendørs eller på innmarksbeite, sier hun.

Bondelaget følger opp

Kristina Hegge

STØTTER STORFEEIERNE: Nestleder i Oppland bondelag, Kristina Hegge.

Foto: Elin Fossum / NRK

Nestleder i Oppland bondelag, Kristina Hegge, sier hun har stor forståelse for storfeeiernes krav.

– Det er nå juni, og hele potten med forebyggende tiltak mot rovdyr i 2017 er nesten brukt opp, men vi har fått muntlig bekreftelse fra Miljøverndepartementet på at denne vil bli økt.

– Vår holdning er at storfeeiere på sikt skal få kompensasjon på linje med saueeiere og vi kommer til å følge opp dette videre overfor myndighetene.

Flere politikere besøkte jaktområdet på Gran i dag.

STATSMINISTER PÅ BESØK: Erna Solberg fikk treffe sauebønder på Hadeland på torsdag.