NRK Meny
Normal

Narkosaken i Lillehammer: Skal ha omsatt stoff for flere millioner

Den antatte hovedmannen i saken er tiltalt for å ha skaffet seg over 60 kg hasj. Omsatt på gata betyr det millionbeløp.

Tiltale tatt ut mot 7 personer i narkotikasak

OMFATTENDE TILTALE: Narkotikamiljøet i Lillehammer skal ifølge tiltalen ha vært hierarkisk, og en gruppe på sju personer skal ha utgjort hovedkjernen i virksomheten.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Politiet vitner i Øygardsaken

ALVORLIG SAK: Politiførstebetjent Bjørn Bjørnstad.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Pengene har florert i narkosaken i Lillehammer. Mye av dette er trolig omsatt videre. Politiførstebetjent Bjørn Bjørnstad ved Gudbrandsdal politidistrikt bekrefter at det er store pengesummer involvert, men vil ikke gå inn på hvor mye penger det er snakk om.

– En brukerdose på om lag et gram blir ofte omsatt på gata for et par hundre kroner, forteller Bjørnstad.

Når det er snakk om så mye som 60 kg med hasj og marihuana betyr dette verdier som normalt omsettes for godt over 10 millioner kroner.

Narktotiltale: Skal ha truet med å skjære av fingre, skyte og drepe

Truslene handler om penger

Narkotikamiljøet i Lillehammer skal ifølge tiltalen ha vært hierarkisk, og en gruppe på sju personer skal ha utgjort hovedkjernen i virksomheten. Tiltalen mot de sju viser at truslene har handlet om svært store pengebeløp. I to av tilfellene har striden mellom partene handlet om henholdsvis 500.000 og 800.000 kroner. I andre tilfeller har truslene handlet om summer mellom 200.000 og 300.000 kroner.

Politiet i Lillehammer mener også at volden i miljøet har vært omfattende, og at det har sammenheng med innkreving av narkotikapenger. Lederne har ønsket å vise konsekvensene dersom noen ønsket å bryte ut.

Truslene, og alvorlighetsgraden i dem, førte til at familiemedlemmer stilte opp og betalte penger til hovedtiltalte. I ett tilfelle overførte en far verdier for over 100.000 kroner til sønnen for at han skulle gjøre opp med hovedtiltalte. Da hadde sønnen blitttruet med at hovedtiltalte ville drepe ham eller noen av hans familiemedlemmer hvis han ikke betalte.

Aktor: – Alvorlig tiltale

Forsvarer Ove Herman Frang

FORSVARER: Ole Herman Frang hevder sin klient har lagt kortene på bordet.

Foto: Juliane Kravik / NRK

De sju personene som er tiltalt i saken har ifølge politiet hatt ulike relasjoner. Tiltalen er ifølge aktor, statsadvokat Jo Christian Jordet, svært alvorlig. Det handler om grov narkotikaforbrytelse, grovt helleri, stygg vold og ran.

– Det er snakk om grove narkotikaforbrytelser og dette er selvfølgelig alvorlig, sier han til NRK.

Advokat Ole Herman Frang forsvarer en av de tiltalte. Ifølge Frang har hans klient fra dag én bidratt til å oppklare den delen av saken som han har vært involvert i.

– Jeg oppfatter det slik at flere av de tiltalte har hatt behov for å markere at det ikke er greit at det blir utøvd grov vold og mishandling, sier Frang.

Selv har hans klient sittet i varetekt siden november i fjor, og nå ønsker han å gjøre opp for seg og komme seg videre i livet.