– Det er nesten umulig å få det til

– Det er alt for strenge skjenketider i Hamar, mener en av byens utelivsaktører. Han vil ha samme skjenketider som nabobyene.

Illustrasjonsfoto
Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

– Det er mye vanskeligere å drive et utested i Hamar enn i Lillehammer, der de kan skjenke alkohol halvannen time lenger, sier Asle Andersen som driver utesteder i begge byene.

– Vi har en effektiv drift halvannen time i uka som er fra 00.00 til 01.30 på lørdager. Det er da vi liksom skal gjøre omsetningen vår. Det er nesten umulig å få det til.

Vesentlig nedgang

Per Olav Gjæverud som driver utestedet Chaplin på Gjøvik merker også at det har blitt vanskeligere etter at politikerne også her kortet inn skjenketiden fra 02.30 til 01.30.

– Det har blitt tøffere og tøffere. Vi har opplevd en vesentlig nedgang i omsetning i år i forhold til i fjor.

Må finne kreative løsninger

Ikke alle som driver utesteder i Hamar er enig i svartmalingen. Hein Michaelsen som eier og driver utestedet Sebs, har ikke merket så mye til den kortere skjenketiden.

– Ikke for oss i det hele tatt. Snarere tvert imot. Man er nødt til å vri litt på måten man tenker på. Man er nødt til å finne nye, kreative løsninger for å trekke folk tidligere ut.

– Ta et standpunkt

Utelivskollega Asle Andersen er uenig. Han mener de innskrenkede skjenketidene i Hamar har gitt en kjedeligere og mindre livlig by.

Han er i tvil om politikerne har skjønt konsekvensene skjenkevedtaket og mener at politikerne nå må ta et standpunkt om de vil ha et uteliv i byen eller ikke.

– Dette mener jeg resulterer i at byen ikke blir like attraktiv for dem som kommer utenfra, sier Andersen.

Hamarsinger slår seg løs i Elverum

Positive resultater

Å innføre lengre skjenketider i Hamar er uaktuelt for de styrende politikerne i Hamar.

– Vi synes at endringene med skjenketidene fungerer veldig, veldig bra. Jeg skjønner godt at det er en del som er misfornøyd med det, men resultatene av kortere skjenketider er veldig positive, sier Tor Inge Martinsen fra By – og bygdelista.

– Mindre voldsutøvelse, mindre bråk og mindre alvorlige episoder i bysentrum på nattetid. Det synes jeg er et overordnet og viktig mål.