NRK Meny
Normal

Klimaendringer kan være årsak til fuktskader

En gruppe håndverkere er i gang med å restaurere Stenberg gård til 17. mai. Men prosjektet har støtt på mange utfordringer når det gjelder fukt- og råteskader som kan skyldes klimaendringer.

Det merkes for de som restaurerer Stenberg gård på vestre Toten.Håndverkerne er overraska over skaden

For å unngå at det blir ytterligere fuktskader på ytterveggene på Stenberg gård, monteres det takrenner på de fredede bygningene.

Trond Raddum

Bygninsvernrådgiver Trond Raddum sier det skal monteres varmelement i de gamle ovnene på Stenberg for å få ned luftfuktigheten.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Her inne la det seg mugg på møblene, og det kom av at det var for høy fuktighet inne i rommene, forklarer Trond Raddum.

Han er bygningsvernsrådgiver ved Mjøsmuseet, som er i full gang med å restaurere den gamle amtmannsgården Stenberg gård i Vestre Toten til 17. mai.

De staselige stuene inneholder en rekke verneverdige møbler og kunst. Men en rekke fuktskader må nå repareres for å kunne bevare disse og gården for framtida.

Soppdannelser i taket

Stenberg gård skal etter planen bli et praktanlegg som skal stå klart til 17. mai i forbindelse med Grunnlovjubileet. Amtmann Lauritz Weidemann bodde her tidlig på 1800-tallet, og gården ble fredet i 1923.

En fem-seks håndverkere er i full gang med å restaurere gården, men prosjektet har støtt på mange utfordringer når det gjelder fuktskader, og spørsmålet er hvor mye av dette som skyldes klimaendringer med våte sommere og mye nedbør.

Ifølge bygningsvernrådgiveren er det oppdaget flere skader som ikke var noe problem tidligere.

– Vi har funnet soppdannelser under taket i kjelleren, så vi har blant annet måtte drenere langs hele østveggen på bygningen for å få bort fuktigheten i kjellerrommet, forklarer Raddum.

Restaurering Stenberg gård

Det mosegrodde taket på Amtmannens lysthus ved Stenberg gård blir skiftet ut.

Foto: Dag Kessel / NRK

Varmeelementer i ovnene

For å forhindre at det legger seg mugg på møblementet inne på Stenberg gård, må man sørge for at det blir riktig temperatur og luftfuktighet innendørs.

I mange av rommene står en del flotte gamle vedovner. Raddum sier det etter planen skal monteres varmeelementer inne i disse for å sikre et stabilt inneklima.

– Vi ønsker å montere varmeelementer i disse ovnene for å få ned fuktigheten i rommene samtidig som det illuderer en vedfyringssituasjon, forklarer Raddum.

Monterte takrenner

Flere av vannbrettene på gården er råtne og må skiftes ut for å unngå skader på selve tømmerveggen.

Sindre Nygård

Tømrer Sindre Nygård viser frem flere av de råtne vannbrettene på Stenberg gård.

Foto: Dag Kessel / NRK

For å unngå ytterligere fuktskader har det også blitt gjort synlige endringer på bygningene – nemlig montering av takrenner.

Selv om bygningen er verneverdig, mener tømrer Sindre Nygård at det var riktig å montere takrennene

– Da blir spørsmålet om man ønsker å bevare huset eller bare tenke på utseendet. Ved å tilføre takrenner sparer man bygningen i enda flere år, så jeg mener det var et helt riktig valg, sier Nygård.

Men håndverkerne begynner å få dårlig tid. Om litt over en måned må alt være på plass til 17. mai-feiringen på Stenberg gård.

– Så nå har vi egentlig ikke tid til å stå å prate så mye lenger, humrer tømreren.