Hopp til innhold

Gran har bosatt 35 flyktninger, Lesja ikke en eneste en

Det er stor forskjell mellom kommunene i Innlandet på hvor mange flyktninger de bosetter. Flere av kommunene bidrar ikke til å skaffe hjem til de mange flyktningene som venter i asylmottakene.

Ingvill Alisøy-Gjerløw og Hakan Öztorun

Vellykket samarbeid: Tjenesteleder Ingvill Alisøy-Gjerløw og bosetningsansvarlig Hakan Öztorun bosetter mange flyktninger i Gran og Lunner. I Gran er de allerede i gang med å bosette 2014-kvoten.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Selv om det er september, er det varmt og godt, og sola steiker i solveggen på det brune huset på Roa på Hadeland.

Godt gjemt bak Lunner Produkter og Voksenopplæringen ligger nemlig det som egentlig er et ombygd bolighus fra 70-tallet. Dette huset huser flyktningtjenesten i Gran og Lunner, en etat som gradvis har vokst seg større de senere årene. I dag er det åtte årsverk i tjenesten, og det skal bli flere.

Flyktningtjenesten i Gran og Lunner skiller seg positivt ut blandt kommunene i Oppland og Hedmark. De bosetter flyktninger raskt og effektivt, og har et velfungerende opplegg for å finne egnede boliger til flyktningene.

– I år har vi bosatt 35 flyktninger i Gran, vi hadde vedtak på 33. Så dermed er vi godt i gang med 2014-kvoten, sier Ingvill Alisøy-Gjerløw, leder for Flyktningtjenesten i Gran og Lunner.

I Lunner har de bosatt 23 flyktninger hittil i 2013, der skal det bosettes 7 til innen året er omme.

Frivillig å bosette

Det er frivillig for norske kommuner å bosette flyktninger, og det er i dag store forskjeller på hvor mange flyktninger kommunene bosetter. Det er også store forskjeller på hvordan de organiserer arbeidet rundt bosettingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flyktningetjenesten, Gran

God stemning på flyktningekontoret til Gran og Lunner: Bosetningsleder Hakan Öztorun har funnet leilighet til samboerparet Pegah Chamanmah og Farshad Fathi fra Iran.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

I Gran og Lunner har Flyktningtjenesten valgt å ansette en egen bolig- og bosettingsansvarlig, i tillegg til at de samarbeider med Eiendomsavdelingen i Gran og Lunner boligstiftelse.

– Fram til 2010 hadde vi ikke en egen bosettingsansvarlig, og da var vi ofte fem stykker som ringte på én leilighet vi ønsket å leie til en flyktning. Huseierne var veldig lei av oss, og vi hadde ikke noe skikkelig system på å finne boliger, forklarer Ingvill.

Egen boligansvarlig

Det er Hakan Öztorun som har fått jobben med å koordinere arbeidet med å finne egnede boliger. Han er selv opprinnelig fra Tyrkia, men har lært seg norsk og ser nå på seg selv som et bindeledd mellom flyktningene og huseierne.

Kommunen brukte tidligere mye kommunale boliger på å bosette flyktninger, men denne andelen har gradvis gått nedover etter at Hakan kom inn i bildet.

– Hvis vi hadde basert oss på kommunale boliger hadde vi ikke klart å bosette det antallet vi har bosatt i dag, forklarer Ingvill.

Hakan mener det også er andre, gode grunner til å unngå bruk av kommunale boliger i stor grad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

samboerparet Pegah Chamanmah og Farshad Fathi fra Iran.

Samboerparet Pegah Chamanmah og Farshad Fathi fra Iran har bodd i Norge i tre måneder, og bor nå i en sokkelleilighet i Gran. De går begge på norskkurs, og håper at det vil øke sjansen for jobb i Gran.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Kommunale boliger forbindes med folk som har problemer, derfor ønsker vi å bosette flyktninger på andre steder i kommunen, forklarer Hakan.

En annen fordel med at flyktningene leier av private huseiere, er at det ofte oppstår det gode relasjoner mellom huseier og leietager.

– Av og til inviterer huseierne leietagerne på middag, og vi har også opplevd at de har hjulpet til med å skaffe dem jobb. Andre hjelper til med å lære bort norsk. Så alt i alt gir dette positive ringvirkninger for flyktningene, og huseierne er også fornøyde, sier Hakan.

Ordføreren leier ut til flyktninger

Ordfører i Gran, Knut Magnar Lehre, er en av huseierne i kommunen som leier ut til flyktninger. Han har et eget hus som han leier ut, og har bare positive erfaringer med leietagerne sine.

– Stort sett har jeg leid ut til mennesker fra Eritrea. Det er veldig interessant å leie ut til dem, det å bli kjent med mennesker fra en helt annen kultur er givende, sier han.

Lehre sier at en annen fordel med å leie ut til flyktninger, er at det er lett å leie ut. Det er stadig behov for husrom, og NAV er garantist for at husleien kommer på konto.

Anmodning om bosetning av flyktninger i Oppland, 2013

 

Anmodning fra IMDI

Vedtak i kommunen

Hvor mange som bør bosettes i fht kommunens innbyggertall

Lillehammer

60

45

54

Gjøvik

50

50

59

Dovre

10

5

5

Skjåk

10

7

5

Lom

10

11

5

Vågå

15

10

7

Nord-Fron

20

15

12

Sel

10

5

12

Ringebu

10

5

9

Øyer

20

15

10

Gausdal

10

5

12

Østre Toten

20

15

30

Vestre Toten

20

15

26

Jevnaker

10

10

13

Lunner

35

30

18

Gran

33

33

27

Søndre Land

10

10

12

Nordre Land

20

15

14

Sør-Aurdal

10

8

6

Etnedal

10

5

3

Nord-Aurdal

15

10

13

Vestre Slidre

10

0

4

Øystre Slidre

10

5

6

Vang

2

2

3

Ekspander/minimer faktaboks

Kilde: IMDI. Av kommunene var det Gjøvik, Lom, Jevnaker, Gran, Søndre Land og Vang som takket ja til hele anmodningen fra Imdi. Vestre Slidre takket nei til hele anmodningen. Lesja og Sør-Fron ble ikke anmodet, og bosatte heller ingen flyktninger.

Lehre mener at det er en stor vilje i det politiske miljøet på Gran for å bosette flyktninger.

– Å sitte å vente på asylmottak er ingen god situasjon for menneskene som kommer til landet. Derfor har det vært bred politisk enighet om å hjelpe dem så godt vi kan, sier han.

Lesja bosetter ingen

Øverst i Gudbransdalen, i Lesja kommune, er situasjonen en helt annen. Kommunen har ikke bosatt en eneste flyktning i år, og det er flere år siden det skjedde.

– Vi mener at vi fram til nå ikke har hatt noe å tilby flyktningene, sier ordfører i Lesja, Steinar Tronhus.

Han sier at det trengs hus med en viss standard for å bosette flyktninger, og at Lesja nå ønsker å utrede hvilke muligheter som finnes for dette i kommunen.

– Kommunestyret gjorde et vedtak på dette i juni, og vi bestemte da at vi må se på hva slags muligheter vi har. I en slik utredning regner jeg med at det vil komme fram en oversikt over private boliger som kan egne seg, sier Tronhus.

Rådmann i Lesja, Kai Ove Riise, sier at han mener at kommunen bør bosette flyktninger i framtida.

– Det har vært en rådende oppfatning i kommunen at det både er vanskelig å finne egnede boliger og aktivitetstiltak for flyktningene. Men min insntilling til kommunestyret er at kommunen bør bosette flyktninger så fort som mulig, sier han.

Anmodning om bosetning av flyktninger i Hedmark, 2013

 

Anmodning fra IMDI 

 Vedtak i kommunen

Hvor mange som bør bosettes i fht kommunens innbyggertall

Kongsvinger

 28

 25

 35

Hamar

 70

 40

 58

Ringsaker

 28

 30

 67

Løten

 15

 10

15

Stange

 30

 35

 38

Nord-Odal

 11

 0

 10

Sør-Odal

 11

 10

 16

Grue

 12

 3

 10

Eidskog

 12

 

 13

Åsnes

 12

5

 15

Elverum

 38

 35

 40

Trysil

 12

 10

 14

Åmot

 5

 2

 9

Stor-Elvdal

 12

 5

 5

Rendalen

 

 7

 4

Engerdal

 10

 5

 3

Tolga

 12

 7

 3

Tynset

18

15

11

Alvdal

12

10

5

Folldal

10

 

3

Os

10

3

4

Ekspander/minimer faktaboks

Kilde: IMDI. Av kommunene var det Ringsaker, Stange og Rendalen som sa ja til hele anmodningen. Nord-Odal sa nei til anmodningen. Rendalen har fattet vedtak om bosetting i 2013 uten IMDis anmodning. Kommunen ønsker å bosette 7 personer i 2013. Eidskog ble anmodet om å bosette 12 personer, men svarte at 'det budsjetteres ikke med mottak av flyktninger i 2013' i et brev til IMDI 25.03.2013.

Ikke problemfritt

For Flyktningetjenesten på Gran og Lunner er det også av og til problematisk å finne egnet husrom for de mange som står i kø og venter. Det er for eksempel en utfordring å finne boliger som ligger langs riksveien der det går buss. Svært få av flyktningene disponerer bil ved bosetting, og er derfor avhengige av offentlig transport.

– Derfor er det viktig for oss å rette all ære til huseierne i Gran og Lunner, som velvillig tar i mot flyktninger som leietakere. Vi jobber mye med å ha god kontakt med huseierne, og vi skaffer ikke bolig til flyktninger for enhver pris. Jeg ser på meg selv som en megler og en kontakt mellom flyktningen og huseierne, sier Hakan.

Flere saker fra Innlandet