Hopp til innhold

Storbekken vant Folkelarmpris: – Overraskende og hyggelig

Eli Storbekken fra Tolga vant i går kveld prisen i kategorien «dokumentasjon» under årets Folkelarm, for plata «Rosekolla».

Eli Storbekken

ENGASJERT: Eli Storbekken synes Folkelarm er et viktig treffpunkt for folkemusikere, og at det er viktig at det finnes et sted der særlig unge og fremadstormende musikere kan møtes og utveksle erfaringer. – Men jeg har møtt folk på 80 her også, det er folk i alle aldre, sier hun.

Foto: Aili Strømsted

– Det kom som en stor overraskelse! Som det siste i verden tenkte jeg at denne plata kunne få en pris. Men så ble jeg nominert, og så vant jeg, sier en glad Eli Storbekken dagen etter at hun mottok prisen under årets Folkelarm i Oslo.

Storbekken har samarbeida med Hans Hinrich Thedens i Norsk

folkemusikksamling om plata "Rosekolla".

Samlingen inneholder ifølge beskrivelsen til Folkelarm et eksklusivt utvalg av vokal folkemusikk med tilknytning til seterlivet, der vi får høre lokk, laling, kringelhauk, hulling, regler og gjeterviser.

«Dette har vært en særdeles viktig utgivelse for sjangeren dokumentasjon. Utgivelsen gjør en del av denne gullgruve tilgjengelig og byr på et spennende utvalg og god lytting» utdyper juryen om plata.

Hovedvekt på Hedmark

Eli Storbekken synes det spesielt er artig for alle artistene på plata hun har samlet, at hun vant prisen. Musikken er fra store deler av Sør-Norge, med en hovedvekt på Hedmark.

– Jeg har arbeida med plata siden 2009. Opptakene har jeg funnet på Norsk Folkemusikkarkiv, og noen av opptakene er gjort på 1950-tallet, forklarer Storbekken.

Siden 2009 har hun indeksert rundt 600 kutt fra arkivet, og så valgt ut 57 kutt som ble med på plata.

– Det ble hard komkurranse, ler hun.

Musikk som holder på å gå i glemmeboka

– Det er så mye artige opptak, men jeg synes det var viktig å få ut i offentligheten denne musikken som holder på å gå i glemmeboka, forklarer Eli Storbekken, som er datter av Egil Storbekken, også han et kjent navn innen eldre folkemusikk.

– Hva får man høre på plata?

– Dette er vokal folkemusikk i ulike former. Blant annet er det mye lokking og laling. Laling, for eksempel, var en form for sang som ble brukt som en slags kommunikasjon mellom folk ute i naturen. Her ble det brukt lur og bukkehorn også, forklarer Storbekken.

Folkelarm ble arrangert på Riksscenen for Folkemusikk i Oslo 26.-28.09.

Flere saker fra Innlandet