Stor snøsmelting i fjellet: Her forbereder de seg på flom

RINGEBU (NRK): Det er sendt ut flomvarsel på gult nivå for områdene nord i Gudbrandsdalen, fordi snøen i fjellet smelter raskt i sommervarmen.

Vannet stiger i lågen ved Elstad Camping. Bønder høster høy

FRYKTER FLOM: Campingplasseier Ole Elstad ser at vannet i Lågen stiger jevnt og trutt, i takt med det varme været. - Det er spennende dager nå, sier han. Video: Arvid Torsgard.

Tre gangar i løpet av de fire siste årene har vannet flommet inn over campingplassen på Elstad i Ringebu. Og nå stiger vannet igjen:

– Det er spennenede dager nå, med så varmt vær og små mye snø i fjellet, sier Ole Elstad.

Campingplassen hans ligger ut mot Lågen, og bare siden i går kveld viser målestokken at vannet har steget med rundt ti centimeter.

Jobber for å få høyet i hus

Torsdag sendte NVE (Norges Vassdrags og Energidirektorat) ut flomvarsel for områdene nord i Gudbrandsdalen. Men vannet følger elva nedover, og nå jobber bøndene langs hele dalføret på spreng for å få høyet i hus før vannet kommer og oversvømmer jordene.

– Det er det vi frykter alle sammen som har jorder på elveslettene. Nå er det om å gjøre å få det inn før det blir oversvømmelse, sier bonde Lars Skjeggestad Kleven.

Gult nivå er det laveste varslingsnivået til NVE, og da ventes nivåer opp mot femårsflom. Det er nivåer som ikke trenger å forårsake skade, men det kan oppstå skader lokalt.

– For eksempel kan bekker og elver øke raskt, og føre til noe skade, sier vakthavende hydrolog i NVE, Ingeborg Kleivane Krøgli.

Hun forklarer at det kan se ut som varmen torsdag, fredag og lørdag vil øke smeltingen, men at den vil avta fra natt til søndag.

– På søndag ser det ut til at været endrer seg slik at snøsmeltingen vil avta, men samtidig er det meldt noe nedbør fra mandag. Vi følger situasjonen nøye, men slik det ser ut nå blir ikke årets flom noen stor skadeflom, sier Kleivane Krøgli.

Senere flom i år

Hun sier at det som er spesielt for bøndene i år, er at den høye vannføringen kommer mye seinere enn det som har vært vanlig de siste årene.

– I år har alt forskjøvet seg litt fordi det har vært en uvanlig kald vår, sier hun.

Elsa Larsen, campinggjest

IKKE BEKYMRET: Elsa Larsen er campinggjest på Elstad, men er foreløpig ikke urolig for det stigende vannet.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

På Elstad camping går både vert og gjester spennende dager i møte:

– Det kommer så raskt, sier campinggjest Elsa Larsen på Elstad.

– Er du bekymret?

– Nei, ikke enda, smiler hun.