NRK Meny
Normal

Påskefolket jakter på snøen

Sein påske og barmark i lavlandet til tross, fjellet lokker mange besøkende. På Gålå merkes det at nordmenn fortsatt setter pris på hvit påskeferie.

Gålå

Knallblå himmel og sol møtte skiløperne som i dag tok turen ut i løypene på Gålå.

Foto: Stein Schinstad / NRK

–Vi vurderte å dra til Sørlandet, men da vi hørte at forholdene var så bra dro vi opp hit, sier Patrick Glavin.

Sola skinte om kapp med påsketuristene på Gålå i dag. Riktignok blåste det friskt i fjellet, men det så ikke ut til å stoppe ferierende fra å begi seg ut i bakker og løyper. Påskeferien er forholdsvis sein i år og våren har etablert seg godt i lavlandet, men likevel har mange funnet vegen til fjells.

– Barnevennlig område

To av dem er Glavin og Bård Gundersen, som rigger til en levegg ved siden av bakken. Så lenge det er sol, er det ingenting i vegen for å sitte ute, har karene kommet fram til.

Rigging i påskefjellet

Bård Gundersen og Patrick Glavin måker seg inn i halvannen meter med snø, for å lage en levegg.

Foto: Stein Schinstad / NRK

En skuelysten liten alpinist har svingt innom for å se på arbeidet som blir gjort. Det drøyer ikke så altfor lenge for interessen minsker og bakken lokker mer.

– Det er barnevennlig, slalåmbakker rett utenfor døra, fine bakker, langrenn ... Det er veldig familiært og et hyggelig sted å være, fortsetter Glavin, innimellom spadetakene.

For familiene deres var det ikke aktuelt å ha hytte. De har leid seg inn på høyfjellshotellet.

Ønsker ikke å leie hytte

– Vi er mer glade i å leke og leve enn å beise og vaske opp, så vi har valgt oss bort fra hytte vi, humrer graveduoen.

For nettopp oppvask, matlaging og rydding kan skape mer mas enn ønskelig, tror de. Og med den type «bekymringer» ute av verden, blir det mer tid til overs.

– Det eneste du trenger å gjøre, er å kose deg, så det virker som du får mer tid med ungene egentlig. Det er en deilig følelse av luksus, sier Gundersen.

Fortsatt er det ikke alle sengeplasser utleid, men pågangen har økt de siste dagene. Til forskjell fra utenlandske turister, er nordmennene er vant til å bestille overnatting i siste liten, forteller Einar Nagell-Erichsen, eier av Gålå AS.

Se reportasje fra påskefjellet her:

Til tross for sein påske, har mange funnet tatt turen til fjells. På Gålå er det fortsatt ledig plass, men det fylles fort opp.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Behov for mer flom- og rassikring

  Det er behov for 2,5 milliarder kroner til flom- og rassikring i til sammen 70 norske kommuner, fastslår Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), melder TV 2.

  Helikopterbilde flom
  Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK
 • Kongsvinger snudde og vant

  Storhamars ishockeygutter slo Stjernen 5-2 i kveld. Mens Kongsvinger tok seieren på sudden death i oppgjøret mot Manglerud Star, etter at de lå under 3-0 etter andre periode.

 • Storhamar leder før siste periode

  Storhamar leder 3-1 før siste periode i hockeyoppgjøret mot Stjernen. Kongsvinger derimot ligger under 3-0 hjemme mot Manglerud Star på hjemmebane. Siste periode i kampene begynner straks.