NRK Meny
Normal

– Mange ungdommer har følt seg truet

Om lag 60 personer har blitt pågrepet i en stor narkosak i Lillehammer-området. Politiet sier det har vært en utstrakt bruk av trusler og vold mot ungdommer som har satt seg i narkogjeld.

Bjørn Bergundhaugen

Politistasjonssjef i Lillehammer, Bjørn Bergundhaugen, sier det meste av narkotikaen som har blitt omsatt i Lillehammer-området stammer fra Sør-Europa. Både KRIPOS, Utrykningspolitiet, andre politidistrikt og utenlandske politimyndigheter bistår i etterforskningsarbeidet.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

hasj

Det er hovedsakelig ungdommer mellom 16 og 22 år som har blitt siktet for kjøp og bruk av narkotika, deriblant hasj, i Lillehammer-området.

Foto: MARK BLINCH / Reuters Creative

– Det har vært et sterkt press på de enkelte ungdommene som har opplevd at de står i en veldig vanskelig situasjon.

Politistasjonssjef i Lillehammer, Bjørn Bergundhaugen, sier politiet i Gudbrandsdal har etterforsket et større narkotikamiljø i Lillehammer-området siden i fjor sommer.

Til sammen 60 personer har blitt pågrepet og siktet i saken, om lag 40 av disse er fra Lillehammer-området. Flesteparten er ungdommer mellom 16 og 22 år som er siktet for bruk og kjøp av narkotika.

Miljøet har forgreininger til Oslo, Østfold og til utlandet, og stasjonssjefen utelukker ikke at flere personer vil bli pågrepet i saken.

Mye bruk av vold og trusler

Bergundhaugen sier dette sett ut ifra lokale forhold er en stor og meget alvorlig narkotikasak. En betydelig mengde narkotika har blitt omsatt i miljøet i Lillehammer-området, og mange av de involverte har også satt seg i gjeld til hovedmennene.

– Det som er spesielt i denne saken er at det har vært en stor bruk av trusler og vold for å innkreve narkogjelden i dette miljøet. I tillegg er de som har blitt eksponert for trusler og vold relativt unge, opplyser Bergundhaugen.

Hvis gjelden ikke har blitt betalt i tide, har pengebeløpet som kreves inn blitt betydelig større.

I en pressemelding som politiet i Gudbrandsdal sendte ut tidligere i formiddag, skal noen foreldre ha betalt store pengesummer for å hindre at deres ungdommer ble utsatt for trusler og vold.

Bergundhaugen sier politiet ser svært alvorlig på omfanget av narkotikaomsetningen og nivået av trusler og metodene som har blitt brukt for å kreve inn narkogjeld.

Politistasjonssjef Bjørn Bergundshaugen forteller om bruken av trusler og vold:

Politiet i Gudbrandsdal har pågrepet om lag 60 personer i en stor narkosak i Lillehammer-området. Politiet sier det har vært en utstrakt bruk av trusler og vold mot ungdommer som har satt seg i narkogjeld.

Politistasjonssjef Bjørn Bergundhaugen sier dette er en alvorlig narkotikasak, hvor bruken av trusler og vold mot ungdommer som har satt seg i narkogjeld har vært utbredt.

Tre personer i varetekt

I november i fjor ble en mann fra Lillehammer pågrepet for oppbevaring av hasj. Tre måneder senere ble en annen mann bosatt i Lillehammer pågrepet.

Til sammen tre personer har blitt pågrepet og varetektsfengslet i forbindelse med etterforskningsarbeidet i saken. Alle tre sitter fremdeles i varetekt.

Disse regnes som hovedmenn i saken, og er siktet for omsetning av narkotika, bruk av vold og trusler, grov vinningskriminalitet, samt grovt heleri av penger.

Narkotika fra Sør-Europa

Mesteparten av narkotikaen som har blitt omsatt i Lillehammer-området stammer opprinnelig fra Sør-Europa, hovedsakelig fra Portugal. Det dreier seg hovedsakelig om cannabispreparater, men også piller og kokain.

Politiet i Gudbrandsdal får bistand fra andre politidistrikt, Kripos, Utrykningspolitiet og utenlandske politimyndigheter i etterforskningsarbeidet som pågår for fullt.

Derfor utelukker ikke Bergundhaugen at flere personer kan bli pågrepet i saken. Men politistasjonssjefen understreker at politiet ikke har noen ambisjon om å pågripe så mange ungdommer som mulig.

– Vi har ingen ambisjon om å ta flest mulig men å hjelpe flest mulig. Det forebyggende sporet i denne saken er veldig viktig.

Bergundhaugen sier politiet ønsker å få kontakt med ungdommer, eller foreldre til ungdommer, som har blitt utsatt for trusler og vold fra dette miljøet for å samle så mange opplysninger som mulig om narkotikanettverket.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Trosholmen ordførerkandidat

    Nominasjonskomiteen i Lillehammer Arbeiderparti innstiller Ingunn Trosholmen som ordførerkandidat til kommunevalget i 2019. Trosholmen har tidligere vært varaordfører i Øyer og er i dag varaordfører i Lillehammer. Hun var åtte år ved Nansen Fredssenter.

  • Ja til felles barnevernstjeneste

    Nordre Land kommunestyre sa i går ja til å bli med i en felles barnevernstjeneste i Gjøvik og Land. 16 stemte for og 11 imot forslaget etter en fire timer lang debatt.

  • Ap-politiker siktet for underslag

    Tidligere varaordfører og leder i Nord-Odal Arbeiderparti, Lasse Weckhorst, er nå siktet for underslag av 216.000 kroner fra Arbeiderpartiet, Nord-Odal idrettslag og en annen forening. Weckhorst har tilstått. Saken går i Glåmdal tingrett 18. april.