Stoppet sjåfør uten førerkort - firmaet sendte ny sjåfør uten førerkort

Da en rumensk sjåfør ble utvist fra Norge fordi han kjørte vogntog uten gyldig førerkort, sendte firmaet en ny sjåfør som heller ikke hadde førerkort. – Nedslående, sier vegvesenet.

Rumensk vogntog (anonymisert)
Foto: STATENS VEGVESEN

Den rumenske tungtransportsjåføren ble stoppet i en kontroll på Stømner i Kongsvinger tidligere denne uka. Han hadde ikke med seg førerkort og sa at det hadde blitt borte for ham.

Forfalsket dokumentasjon

Vegvesenet krevde at han skulle dokumentere gyldig førerkort før han fikk kjøre videre. Et døgn senere sendte mannen over papirer fra rumenske myndigheter som skulle bevise at han hadde førerrett for vogntog (CE).

– Denne dokumentasjonen vurderte våre kontrollører som forfalsket. Sjåføren ble anmeldt og sammen med Kripos kunne politiet i Kongsvinger avdekke at han ikke hadde førerrett, sier Geir Thomas Finstad.

Kom gående langs vegen

Den rumenske sjåføren ble da arrestert og utvist fra Norge. Men det var ikke over med det. Da sendte firmaet en ny sjåfør for å hente vogntoget og lasten.

– Han kom gående langs vegen. Det er ikke helt vanlig at en rumener kommer gående, så vi kikka litt rundt og fant bilen hans. Han skulle nok bare flytte den første, slik at sjåføren på det første vogntoget kunne over igjen, sier Geir Thomas Finstad.

Så viste det seg at heller ikke den nye sjåføren hadde godkjent yrkessjåførkompetanse.Dermed ble også han anmeldt og firmaet må skaffe enda en sjåfør.

ANSVARLIG: Utekontrolleder Geir Thomas Finstad i Statens Vegvesen.

Fagleder i Utekontrollen, Geir Thomas Finstad synes resultatene av kontrollen er nedslående.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Når man skal manøvrere et stort vogntog uten å ha førerkort og dermed uten kompetanse, er det en stor trafikksikkerhetsrisiko, sier fagleder i Utekontrollen til Statens Vegvesen i Hedmark, Geir Thomas Finstad.

Står med hjullås

I dag står vogntoget fortsatt på kontrollstasjonen i Kongsvinger. Firmaet har ikke sendt noen ny og godkjent sjåfør ennå. Den andre sjåføren kom med bare et førerhus for å hente lasten, men nå står også den bilen med hjullås.

– De står der begge to og det vil de gjøre inntil det kommer godkjente sjåfører og henter dem, sier Geir Thomas Finstad.

Her kan du selv sjekke hvor stor tilhenger du har lov til å trekke:

– Nedslående

Det var ikke bare rumenerne som skuffet i tungtransportkontrollene i Hedmark denne uka.

Av 74 tunge kjøretøy som ble kontrollert, fikk 26 av dem bruksforbud og sju sjåfører ble anmeldt. Det ble også kontrollert 32 lette kjøretøy. Av dem fikk fem bruksforbud og tre sjåfører ble anmeldt.

Les også: