NRK Meny
Normal

Stolpejakt får folk ut på tur

En ny farsott har fått folk i Gjøvikområdet til å gå en distanse lenger enn jorda rundt: De jakter på stolper. Helsearbeiderne jubler og håper dette skal hjelpe flere til å holde seg i form.

stolpejakt, aktivitet, orientering, tur-orientering, aktivitet, lavterskeltilbud, friskliv

Ivrige stolpejegere gjør at arrangørene nå utvider tilbudet. Stolpene har hatt 110.000 besøk på tre måneder.

Stolpejakt er blitt så populært at arrangørene utvider tilbudet til å gjelde nye områder.

Ivrige stolpejegere

Vi er på stolpejakt og Kasper 4 år, leder an. Ivrig legger han av gårde mot målet han har funnet på kartet. Vi er på Eiktunet museum i Gjøvik. Kasper har gått hit hjemmefra sammen med pappa Lars Elton Myhre og lillebror Mauritz i vogna.

Hele familien er stolpejegere etter at tilbudet ble startet opp på Gjøvik i fjor høst.

– Det blir som en skattejakt når vi tar fram kartet, og det er spennende. Skal vi gå der eller velge en annen veg? sier pappa Lars.

Klare for å gå på stolpejakt

Kasper studerer kartet sammen med pappa Lars Elton Myhre.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Populær stolpejakt

Over 4000 personer har registrert seg som stolpejegere etter at tilbudet ble satt i gang høsten 2013. Da hadde orienteringsklubben Gjø-Vard vært i Karlstad i Sverige for å se nærmere på fenomenet.

Svenskene har aldri vært særlig ivrige på turorientering, som er en populær aktivitet i Norge. Varianten stolpejakt har derimot slått veldig an hos broderfolket.

I Gjøvik ønsket orienteringsklubben å finne en aktivitet som kunne få enda flere til å komme seg ut på tur. 200 stolper er plassert i bygater, parker og boligstrøk. Målet er at de skal være lett tilgjengelige og at alle kan bli stolpejegere om de sitter i rullestol eller springer maraton.

(Saken fortsetter under bildegalleriet.)

Og tilbudet har slått an. Arrangørene har registrert 110.000 stolpebesøk på tre måneder i sommer. Det tilsvarer en distanse lenger enn jorda rundt ved ekvator.

Nå vil de utvide tilbudet til flere av kommunens områder. Både Biri, Snertingdal og Kopperud vil få muligheten fra 16. august.

Gir helseeffekt

Leger og helsestasjoner er begeistra over tiltaket som orienteringsklubben har satt i gang. De ser at dette har fenget folk som de ellers sliter med å få i aktivitet.

Helsesjef Kristin Brevik i Vestre Toten kommune

Helsesjef Kristin Brevik i Vestre Toten.

Foto: Jorun Vang / NRK

Helsesjef Kristin Brevik i Vestre Toten sier at det allerede finnes en rekke organiserte tilbud og aktiviteter i kommunen, men at terskelen ofte blir for høy når folk må melde seg på, eller at tilbudet krever et visst fysisk nivå. Slik blir stolpejakten veldig tilgjengelig mener hun.

Kommunelege Jens Mørch følger opp og sier orienteringsklubben med dette har greid å lage et tilbud som er tidsriktig.

– De har knekt en kode slik at det er blitt moderne å gå på tur, sier Mørch.

Han tror nettløsningene og utviklingen av en egen applikasjon til mobiltelefon gjør at dette også appellerer til unge brukere.

– Stolpejakten blir en artig greie som samtidig gir helseeffekt. Bedre kan det ikke bli, sier Mørch.

Bare en stolpe igjen

På Eiktunet har vår lille familie fått en stopp ved bringebærkrattet. Ikke langt unna er et lite vann der Kasper måtte fiske litt med en pinne før de gikk videre.

Stolpejakt byr på naturopplevelser

Kasper ser etter fisk i vannet.

Foto: Jorun Vang / NRK

Like mye som selve stolpene er å oppdage alt det spennende som er på vegen, sier Myhre. Han sier de har gått mye mer på tur etter at tilbudet kom.

– Kasper er som en sporhund, kjempeivrig og han finner alle stolpene først, sier Myhre. Han sier de har måttet porsjonere ut slik at de ikke brukte opp alt på en gang. Nå har de bare en stolpe igjen.

En liten sti går ned langs en husvegg ved turveien. Noen meter ned stien står en rødmerket stolpe ved ei lita bru. Bokstavkoden står trykket på for den som vil skrive ned og sende registreringen pr. brev eller på nett.

Lars finner imidlertid frem til appen på smarttelefonen sin og retter mot QR-koden. Snart lyser beskjeden:

Stolpen ble besøkt. Bra jobba!