NRK Meny
Normal

Scott Bonner: – Jeg er bare en bibliotekar

Biblioteksjef Scott Bonner ble hyllet for sin innsats under opptøyene i Ferguson i Missouri i 2014. Onsdag var han på Gjøvik og snakket om bibliotekets rolle i et lokalsamfunn i krise. Her kan du se foredrraget igjen.

Biblioteksjef Scott Bonner ble hyllet for sin innsats under opptøyene i Ferguson i Missouri i 2014. Onsdag var han på Gjøvik og snakket om bibliotekets rolle i et lokalsamfunn i krise.

Han ser på seg selv som «bare» en bibliotekar, og legger ikke skjul på at han kunne gjort mye annerledes under krisen som oppsto. At det han gjorde fikk mye å si for innbyggerne i byen hans, fikk de oppmøtte på foredraget hans på Gjøvik høre i dag.

Stedet var landets første Bibliotekfestival, Granitol, et samarbeid mellom flere fylkesbibliotek og fylkeskommuner, med 150 norske bibliotekarer på plass.

Hovedtrekkplasteret er altså amerikanske Scott Bonner.

Bonner er biblioteksjef ved Ferguson Public Library i Missouri, USA. Biblioteket fikk i fjor den prestisjetunge prisen «Library of the year» av American Library Association, og Bonner er blitt en helt blant bibliotekene i USA og resten av verden.

Ledelse i en krisesituasjon

Prisen fikk biblioteket for sin innsats under opptøyene i Ferguson i august 2014 da den afroamerikanske gutten Michael Brown ble skutt og drept av en hvit politimann. Biblioteket holdt etter hvert åpent og ble en viktig møteplass mens unntakstilstanden herjet.

Bonner viste hvordan biblioteket kunne ta en viktig rolle i et lokalsamfunn i krise, og foredraget hans har tittelen «Leading in times of crisis».

Til tross for ros og priser for sin innsats fortalte Bonner om hvordan han improviserte seg gjennom krisen, om feil han gjorde og alle valgene som måtte tas - både små og store.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND