NRK Meny
Normal

Stian (14) går 56 mil alene i fjellet

Stian Oppegård fra Løten har valgt en annerledes sommerferie. Den turglade 14-åringen går 56 mil, mutters alene i den norske villmarka.

Stine Oppegård på tur alene

TURGLAD: Stian Oppegård fra Løten skal være alene på tur i seks uker i sommer.

Foto: Privat

Stian Oppegård har vært på farten hele sommeren. Han har lagt ut på en omfattende tur som skal vare i seks uker. Tureventyret startet på Elgå ved Femunden 30.juni. Etter fire uker til fots, er 14-åringen nå på vei inn i Jotunheimen.

– Fra Femunden gikk jeg til Røros, Alvdal og Hjerkinn. Så gikk jeg til Lesjaskog og Skjåk før turen nå går mot Jotunheimen. Været har vært vekslende, det har regnet en del og snødd litt. Men jeg har også sett sola, oppsummerer han.

Sekk på 30 kilo

Turen har han planlagt og forbredt helt selv. Interessen for friluftsliv har han fått hjemmefra og i speideren. Men dette er første gang han går så langt alene.

Stian Oppegård på langtur

TUNG SEKK: Her er Stian på vei til Narjordet i Os på et tidlig stadie av turen. Sekken veier 30 kilo med full oppakning.

Foto: Privat

– Jeg bare fant ut at jeg hadde lyst til å prøve og så ble det en tur ut av det. Det har vært veldig artig så langt, forklarer han.

Han går mellom fem og sju timer hver dag med en sekk som veier opptil 30 kilo, avhengig av matforsyningen. Han trenger rikelig med kalorier og har laget sin egen turproviant som han dekker kaloriinntaket med. Og det blir som regel en tidlig kveld i soveposen etter at kilometerne er tilbakelagt.

– Jeg legger meg som regel ved halv ni-tida. Nettene har vært fine og jeg sover veldig godt.

Mor: – Ikke engstelig

Bortsett fra følge av et par kamerater i noen få dager, går han alene. Han har ikke med seg musikk og innrømmer at det til tider kan bli litt ensomt.

– Det kan være litt stusselig og det er jo trivelig å ha med seg noen. Men det går egentlig veldig greit, sier han.

De få han har møtt har vært veldig imponerte over avstanden han har tilbakelagt. Men mor Unni er ikke veldig engstelig for at det kan skje noe med gutten.

– Han er flink til å ta vare på seg selv og har lang erfaring med å være på tur. Vi prates daglig, men det er mange steder der det ikke er dekning. Så det er jo litt ubehagelig når vi ikke hører noe fra ham på fire dager, forklarer Unni Thoresen.

14-åringen har to uker igjen av turen og regner med å avslutte ved Bygdin i Jotunheimen i midten av august.