Sterk nedgang i sykefraværet

Bevisst satsing har gjort at kvinner som jobber i det offentlige har hatt en sterk nedgang i sjukefraværet. Kongsvinger er en av kommunene som sammen med NAV har klart å snu trenden ved hjelp av tydelige ledere, klare krav, trivsel, trygghet og motivasjon.

Ped.leder Lillian Martinsen og leder Jorun Arnsen, Sentrum barnehage

Pedagogisk leder Lillian Martinsen og leder Jorun Arnsen ved Sentrum barnehage i Kongsvinger tror å ha det gøy på jobben er viktig for å holde sjukefraværet nede.

Foto: Vera Wold / NRK

Hedmark er det fylket i landet som har den mest markante nedgangen i sykefraværet i tredje kvartal i år sammenligna med i fjor. Det kunne NAV fortelle i går. Mange synes det er ekstra gledelig at nedgangen er dobbelt så stor blant kvinner som hos menn.

– Utviklinga snudde

Kongsvinger er en av kommunene som har oppnådd gode resultater.

– Her er det ikke høyt sjukefravær. Når du ser hvor moro vi har det, så er det ikke noe rart at vi går på jobb om vi er litt sjuke, ler Lillian Martinsen.

Barna i Sentrum barnehage i Kongsvinger blir gjerne med ped.leder Lillian Martinsen rundt juletreet. Her er det, som i resten av kommunen, mest kvinnelige ansatte. Sykefraværet i kommunen var for noen år siden oppe i over ti prosent. Men så snudde utviklinga, forteller personalsjef Tove Hendnes.

– Vi har jobba med å redusere sykefraværet veldig lenge. De siste åra har vi satsa veldig på å utvikle lederskapet, for vi har et mål om ha helsefremmende ledere i kommunen for vi vil ha helsefremmende arbeidsplasser. Men vi har også jobba med å utvikle myndige medarbeidere som har høy kompetanse, sier Hendnes.

Berømmer NAV

Nav mener selv at økt bruk av graderte sykemeldinger og oppfølging etter åtte uker har medvirket til den positive utviklingen i sykefraværet.

Leder for Sentrum barnehage i Kongsvinger, Jorun Arnesen, berømmer også nav for gode tilbud og oppfølging. I barnehagen satses det bevisst på andre ting som bidrar til å senke sjukefraværet.


– Det å jobbe med motivasjon og profesjonalitet det øker nærværet. Det blir mer morsomt å være på jobb, og det har nok forandra seg i barnehage over tid, sier Arnesen.

Pedagogisk leder Lillian Martinsen er enig og legger til:

– Vi har et motto: latter, lek og livsglede! Så lenge vi har det gøy på jobb så tror jeg det gjør at folk kommer på jobb, sier Martinsen.