Hopp til innhold

Her møter elevene stengte dører hvis de kommer for seint

På Raufoss videregående skole stenger lærerne døra når timen starter. Elever som kommer for seint er ikke velkomne inn, men får et alternativt opplegg.

Rektor Kjersti Nørstebø og lærer Inger-Marie Tuff

«HEMSEN»: Rektor Kjersti Nørstebø og lærer Inger-Marie Tuff viser rundt på rommet hvor det tilbys alternativ undervisning for elever som kommer for seint.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Vi har hatt dette opplegget med et alternativt klasserom i flere år nå, og elevene er blant annet mer presise til timen nå enn tidligere. Derfor er det tydelig at det fungerer, smiler rektor Kjersti Nørstebø.

Opplegget ved skolen fungerer slik at elever som kommer slentrende fem eller ti minutter for seint til timen, eller ikke har med seg utstyret de trenger, blir henvist til det alternative opplegget. De får ikke komme inn og forstyrre medelever og lærer som allerede er i gang med undervisningen.

Det alternative undervisningstilbudet foregår på et klasserom som kalles «Hemsen». Ved å gå dit slipper eleven fravær for timen, men får likevel anmerkning for forseintkomming.

– På «Hemsen» møter elevene en miljøarbeider, som prater med elevene om hvorfor de kom for seint, og så setter dem i gang med skolearbeid. De fleste elevene synes det er et positivt tiltak, de slipper jo å få fravær, sier Kjersti Nørstebø.

Varsler mer disiplin i skolen

I forrige uke varslet kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen en strengere linje for disiplin i skolen.

– Fravær, forsentkomming og utenomfaglig PC- og mobilbruk er over tid blitt et økende problem ved mange skoler, men det har vært uklart, spesielt for lærerne, hvordan de kan gjøre noe med dette. Nå sier vi tydelig i fra om å bruke de mulighetene som faktisk finnes, sa ministeren til VG i forrige uke.

Han oppfordrer blant annet lærerne til å låse døra når timen har startet, for på den måten å hindre elever som kommer for seint til å kunne delta i undervisningen.

Opplegget er valgfritt. De som kommer for seint kan selvfølgelig gå til kantina eller andre steder dersom de ønsker det, men da får de fravær for timen.

Rektor Kjersti Nørstebø

Raufoss Vgs: – Låser sjelden døra

På Raufoss har de i flere år praktisert en lignende linje, selv om de aldri låser døra for elever som kommer for seint.

– Jeg lukker den, men jeg låser ikke. Det trengs ikke, for det er glass i de fleste dørene. Elever som kommer for seint ser derfor tydelig at undervisningen er i gang, og da åpner de ikke døra, sier lærer på restaurant- og matfag ved Raufoss Vgs, Inger-Marie Tuff.

Istedet går elevene til «Hemsen», hvis de ønsker det. Rektor Kjersti Nørstebø er opptatt av at det ikke er en straff å gå dit, men et bevisst valg eleven gjør .

– Noen velger å gå til kantina eller andre steder, men da får de fravær for timen, sier hun.

Camilla Einarsen Ringstad er andreårselev ved restaurant og matfag-linja, og hun opplevde selv å bli henvist til «Hemsen» da hun kom for sent i fjor.

– Det var jeg og et par venninner som kom fem minutter for seint, og fikk så tilbud om å gå på «Hemsen». Der måtte vi forklarer hvorfor vi var for seint til miljøarbeideren, og hvorfor vi tok det valget med å komme dit. Så skrev vi på en lapp hvilken lærer vi hadde, og ble deretter satt i gang med skolearbeid, forklarer hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Camilla Einarsen Ringstad, elev ved Raufoss Vgs

Camilla Einarsen Ringstad, elev ved Raufoss Vgs, opplevde selv å komme på 'Hemsen' da hun kom for seint til en time da hun gikk på VG1. - Det ble med den ene gangen, gliser hun.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Slipper fravær, men får anmerkning

Einarsen Ringstad synes ordningen er fin.

– Man får jobbet med fag, og slipper fravær for timen. Men jeg har ikke vært på «Hemsen» flere ganger enn den ene, sier hun.

– Hender det at elever bevisst velger å gå på «Hemsen» i stedet for til time?

– Nei, for man får jo anmerkning. Jeg tror alle synes det er en grei ordning, man slipper å sitte i kantina eller i gangen.

Inger-Marie Tuff er imidlertid opptatt av at det ikke skal være kult å komme på «Hemsen».

– Det skal ikke oppleves som en premie å bli sendt dit. Målet er at det skal være litt kjedelig å være der, slik at elevene heller kommer tidsnok til timen, sier hun, og legger til at det først og fremst er førsteklassinger tiltaket er aktuelt for.

God dialog med elevrådet

Inger-Marie Tuff sier elevene selv har utarbeidet ordensregler, og da kom forsentkomming opp som et uønsket problem. Derfor står «kom presis til timen» som en av reglene.

– Vi har hatt god dialog med både elevrådet og foreldrerepresentantene i FAU om tiltaket på «Hemsen», forklarer Kjersti Nørstebø.

Det skal ikke oppleves som en premie å bli sendt dit. Målet er at det skal være litt kjedelig å være der, slik at elevene heller kommer tidsnok til timen

Inger-Marie Tuff, lærer

– Både elevene og foreldrene er glad for tiltaket. Det er selvfølgelig elever ved skolen som kritiserer det, men ofte er det elever som sliter med å komme tidsnok, forklarer hun.

I tillegg legger hun til at det å komme tidsnok til timen kanskje er ekstra viktig for en skole som Raufoss.

– De fleste av elevene våre er yrkesfagelever som skal direkte ut i arbeidslivet. Der nytter det ikke å komme for seint. Det var faktisk samarbeidsbedrifter her på Raufoss som tok initiativet til dette. Vi fulgte opp initiativet, og det fungerer, forklarer hun, men legger til at det ikke er mange andre skoler som har fulgt etter.

– Hva synes egentlig andre rektorer og skoler om tiltaket dere har satt inn?

– Det får du nesten spørre dem om. Alle skolers mål er å forberede elevene på yrkeslivet. Læringsutbyttet både faglig og sosialt her på Raufoss har blitt mye bedre de siste årene, avslutter hun.

Flere saker fra Innlandet