NRK Meny
Normal

Stemoren blir hetsa grovt på nett

Stemoren til Stian Sopp ble alvorlig skadet i en rulletrapp og senere hetset på nett. Tall viser at voksne mennesker er de verste digitale mobberne.

Stian Sopp

FRUSTRERT: Stian Sopp er irritert på personene som mobber og hetser stemoren på nett etter at hun ble utsatt for en ulykke i en rulletrapp på Gjøvik forrige uke.

Foto: Herman Lysne Paulsen

– Det er sjikanerende for oss som har en personlig relasjon til kvinnen i saken. Det er trist at enkelte skriver sånn uten å tenke seg om, sier Stian Sopp.

Stemoren hans ble alvorlig skadet i en rulletrapp på CC kjøpesenter på Gjøvik mandag forrige uke, da hun gikk forbi en sperring og falt ned i en luke som stod åpen i forbindelse med vedlikeholdsarbeid. Kvinnen ble livstruende skadet og fløyet til Ullevål universitetssykehus for behandling.

Nekter å beklage oppførselen

Det tok ikke lang tid før nettavisenes kommentarfelt, i tillegg til sosiale medier, ble fylt opp med harselering av kvinnen.

– Det gjør vondt å lese kommentarene. Jeg studerer i Danmark nå, så det er begrensa hvor mye jeg får gjort med situasjonen, sier Sopp.

Han forteller at det er enkelte personer som har skrevet krenkende kommentarer om stemoren opp til flere ganger, og som nekter å beklage oppførselen, til tross for at Sopp har tatt kontakt med vedkommende.

– Det er helt utrolig at voksne mennesker driver på sånn, sier Sopp.

Brorparten er over 26 år

Leder hos råd- og veiledningstjenesten Slettmeg.no, Hans Marius Tessem, forteller at det er flest voksne folk som mobber og hetser andre på nett.

– 62 prosent av alle de 7500 personene som kontakta oss i fjor er over 26 år, sier han.

Tessem mener tallet er bekymringsverdig.

– Det er denne generasjonen som skal oppdra de yngre og hvis nettmobbing er et like stort problem der, kan det hende at oppdragelsen ikke alltid er like god, sier han.

Hans Marius Tessem

SKREMT: Leder hos Slett meg.no, Hans Marius Tessem, er bekymra over at de fleste som hetser andre er voksne mennesker.

Foto: Jan Tore Verstad

Også fagleder hos Unicef, Kristin Oudmayer, som blant annet har skrevet flere bøker om mobbing, forteller at det er de voksne som mobber mest på nett.

– Det vi ser er at voksne mobber mer åpenlyst og oftere folk de ikke kjenner. Mobbing blant barn og unge foregår oftest som en konflikt mellom noen som kjenner hverandre, sier hun.

Hun legger til at barna er flinkere enn de voksne til å beklage oppførselen sin.

Politiker beklager hets

En av kommentarene som Sopp betegner som hetsende, kommer fra en sentral politiker i innlandet. Han skriver blant annet at «det slutter aldri å overraske meg hvor dumme folk er». Til NRK sier politikeren at han har beklaget overfor Sopp.

– Jeg tror ingen av dem som skriver kommentarene som blir oppfatta som mobbing og hetsing egentlig ønsker kvinnen noe vondt, sier politikeren.

Sopp mener både han og andre voksne bør tenke på at de er forbilder for andre.

– Sosiale medier brukes mer og mer av også de yngre. Det er ikke bra at de ser voksne som driver på sånt, sier han.

Tilstanden til stemoren er nå stabil, men fortsatt alvorlig.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND