Hopp til innhold

Les mer om kandidatene her

OSLO/LILLEHAMMER/HAMAR (NRK): Toneprisen 2017 inviterer til flott konsertfinale med seks unge talenter, i Hamar kulturhus lørdag. 21. oktober. Les om finalistene her.

Toneprisen 2017 finalister

FINALISTENE: Toneprisen er en konkurranse for unge musikere i alderen 16 til 23 år fra Hedmark og Oppland.

Foto: NRK / Eidsiva/NRK

Kandidat nr. 1: Hannah Veslemøy Narvesen (Toneheim/Kristiansand)

Det fysiske uttrykket er gøy! Jeg fikk et kick da jeg hørte folk på trommer første gang.

Hannah Veslemøy Narvesen (20)
INNHOLD OG MUSIKK: Vi møter Hannah Veslemøy Narvesen som spiller slagverk, sammen med pianist Gjerde og Bassist, på NMH.Narvesen har med seg Henrik S Dalen på kontrabass og Martin Sandvik Gjerde på piano.-Melodi: Arrow & Loops, av Ari Hoenig. Kunst i innslaget: : ( Spiller Slagverk. Har Med Seg Henrik S Dalen På Kontrabass Og Martin Sandvik Gjerde På Piano.)

20-åringen gikk ut fra Toneheim folkehøgskole i vår og gleder seg over alt hun skal lære ved Norges musikkhøgskole. Til finalen i Toneprisen har hun valgt et stykke av Ari Hoenig, og i ett av NMH's mange øvingsrom akkompagneres hun av pianist Martin S. Gjerde og Henrik S Dalen på kontrabass.

Hannah Veslemøy Narvesen Toneprisen 2017

JAZZTRIO: Hanna Veslemøy Narvesen på slagverk har med seg bassist Henrik S Dalen og pianist Martin S Gjerde

Foto: Ruth Barsten / NRK

Bak trommene får du overblikk over musikken, og det gir makt jeg liker.

Hannah Veslemøy Narvesen, finalist Toneprisen 2017

Hannah elsker å improvisere og spiller trommer istedenfor å bare slå takten. – Du er veldig fri på trommer, sier hun, og liker rollen som en slags leder bak slagverket.

Hun drømmer om å utvikle seg musikalsk i samspill med andre, og kanskje få råd til å supplere trommesettet med litt dypere lyder etter hvert.

Kandidat nr. 2: Fredrik Segelstad (Lillehammer)

Jeg skulle gjerne skrevet glade sanger, men det er ikke slik jeg er, tror jeg.

Fredrik Segelstad (22), gitarist og låtskriver
INNHOLD OG MUSIKK: Vi møter også gitarist og sanger Fredrik Segelstad, spiller gitar og synger sine egne låter. Han har med seg Viktor Balch Barth (th) på gitar på begge låtene. 
a. Between the Lines.
b. I'll be Fine

En lavmælt ung mann oppdaget gitaren da han gikk billedkunstlinja på Nansenskolen. Der møtte han Viktor Balch Barth, som også akkompagnerer de to låtene Fredrik har skrevet og komponert. Lillehamringen rakk så vidt å bli med på Toneprisen da en lærer tipset ham dagen før fristen gikk ut.

Fredrik Segelstad og Viktor Balch Barth

LAVMÆLT POP: Fredrik Segelstad skriver låter og synger. Han har med seg Viktor Balch Barth på gitar.

Foto: Ruth Barsten / NRK

22-åringen kaller seg sjøl en ulykkelig perfeksjonist, og sier tekstene hans ofte er selvopplevde. Fredrik er allikevel inspirert av musikken fra kassettspilleren til pappaen. – Moonlight Serenade av Glenn Miller er den første sangen jeg husker fra alle bilturene, sier lillehamringen.

Toneprisen er større enn jeg trodde! Og pengene var en overraskelse.

Fredrik Segelstad, finalist Toneprisen 2017

Kandidat nr. 3: Espen Langseth Folkestad (Lillehammer/Oslo)

I begynnelsen var det et helvete, for jeg hadde så tynne fingre.

Espen Langseth Folkestad (22), gitar og sang
INNHOLD OG MUSIKK:Vi er hjemme hos Espen, der også storebror Simen og bassist Andreas Rukan akkompagnerer under lydopptaket. Espen tegner selvportrett og spiller.egne låter. Solo første låta. På låt nummer to har Espen med storebror Simen Langseth Folkestad på gitar og koring og Andreas Rukan på bass og koring a.Timelaps (solo). Tekst og komp: Espen og Simen Langseth Folkestadb.Please don't make this Road go Home. Tekst og komp: Espen og Simen Langseth Folkestad

Espen inviterer til lydopptak inne på kjøkkenet i Oslo, der storebror Simen og bassist Anders Rukan også dukker opp for å akkompagnere. Brødrene har spilt og sunget sammen siden de var små og er allerede kjente etter TV-opptreden i sangkonkurranse. Espen elsker å lage låter, og skriver om det han tror alle kan kjenne seg igjen i.

Espen Langseth Folkestad med band

STOREBRORSTØTTE: Espen Langseth Folkestad tok med seg storebror Simen og bassist Anders Rukan til lydopptak inne på kjøkkenet i Oslo.

Foto: Ruth Barsten / NRK

– Musikken er en måte å uttrykke følelser på som er vanskelig i vanlig kommunikasjon, sier Espen. Han gleder seg til å stå på scenen under Toneprisen og håper at kjentfolk i salen vil juble når han har spilt de to låtene.

Jeg ønsker at folk skal gynge med, få melodien på hjernen og ha lyst til å høre mer.

Espen Langseth Folkestad, finalist Toneprisen 2017

Kandidat nr. 4: Eir Vatn Strøm (Toneheim/Oslo)

Jeg hører mest på instrumentalmusikk, og gjerne nordiske jazztrompetister.

Eir Vatn Strøm (20), folkesang
Vi møter Eir i sangsal på NMH, hun synger og tegner selvportrett. MUSIKK: synger folketone ( solo )- Folkestadvisa, etter Unni Løvlid

Eir påstår hun har arvet nesen sin etter Strøm-slekta, men ellers er hun klar for å utfordre tradisjonen, både når det gjelder folkemusikk og andre sjangere. Selv om hun synes folkemusikken kan være litt streng, vil hun gjerne lære «reglene» av ekspertene ved Norges Musikkhøgskole. Under finalen skal hun stå helt alene på scenen og fremføre to folketoner etter Unni Løvlid.

Eir Vatn Strøm Toneprisen 2017

ALENE PÅ SCENEN: Eir Vatn Strøm skal fremføre to folketoner.

Foto: Ruth Barsten / NRK

– Jeg digger Valkyrien Allstars fordi de blander folkemusikk, pop og rock. Eir drømmer om å lage egen musikk og gjerne en miks med jazz og trekkspill, som er et instrument hun liker å høre.

Folkemusikktradisjonen er litt streng for meg, men det er sikkert lurt å lære oppskriften før jeg blander inn nye ting.

Eir Vatn Strøm, finalist Toneprisen 2017

Kandidat nr. 5: Fabrice Bligoud Vestad (Hamar/Paris)

Min største lidenskap er piano! Jeg ønsker å bli konsertpianist

Fabrice Bligoud Vestad (19), klassisk piano
Vi møter Fabrice Bligoud Vestad i Hamar kulturhus, Han spiller flygel og tegner selvportrett.spiller klassisk piano - Mercutio fra Romeo og Juliet, av Prokofiev

Med skonummer 49 og lange fingre, krummer den unge hamarsingen seg over tangentene på flygelet i Kirsten Flagstadsalen. Om kort tid skal han entre samme scene sammen med de fem andre finalistene i Toneprisen. Men først skal han en svipptur til Paris, for å starte opp 5 års konsertpianiststudier.

Fabrice ser utover Hamar gågate

FRANKOFIL HAMARSING: Fabrice Bligoud Vestad har nettopp startet musikkstudiene i Paris.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Det var etter besøket hos besteforeldrene i Frankrike at Fabrice forelsket seg i piano, og det er klassisk musikk som teller for 19-åringen. Han stiller høye krav til seg selv, men liker heldigvis å øve. Fabrice spiller i Toneprisen for 2. gang, og vi får høre to stykker av verdenskjente komponister.

Jeg er veldig selvkritisk! Det skjer fort at jeg sammenligner meg med Mozart og Beethoven, og da blir jo alt dårlig.

Fabrice Bligoud Vestad, finalist Toneprisen 2017

Kandidat nr. 6: Oskar Hermann (Ringsaker)

Jeg holdt på å gi opp i skolekorps, men så fikk jeg utdelt en tuba. Takket være en inspirerende lærer så ble jeg hekta.

Oskar Hermann (21), tuba

Den blide tubaisten fra Ringsaker er opptatt av dype toner og riktig pusteteknikk. – Hele Toneheim-året gikk med til å reparere teknikken etter å ha vært i Gardemusikken, sier den ferske NMH-studenten. Han viser frem noteark fulle av blyantstreker og tydelige beskjeder. – Jeg må minne meg sjøl på å åpne øya og puste som ei pølse, sier han lattermildt.

Oskar Hermann Toneprisen 2017

KLASSISK SJEL: Oskar Hermann spiller tuba med Sigstein Folgerø ved pianoet

Foto: Ruth Barsten / NRK

Oskar drømmer om å spille tuba i et proft orkester, men det er trangt om jobbene og han veit han må øve, mye. I dag sper han på studielånet med jobb på gamlehjemmet på Brøttum for å få nok penger til instrumenter. – Jeg gleder meg til å spille for folk i hjemfylket, sier Oskar. På Toneprisen stiller han med et stykke som han tror vil falle i smak hos publikum.

En behøver ikke master i musikk for å synes at dette er fint.

Oskar Hermann, finalist Toneprisen 2017

Ny finale i nytt hus

Finalejuryen i Toneprisen 2017 består av Ole Edvard Antonsen (leder), Ingrid Olava og Vegar Vårdal.

Toneprisen har vært arrangert annethvert år siden 2007 og er et samarbeid mellom Toneheim folkehøgskole, Eidsiva Energi og NRK Hedmark og Oppland. Den første finalen ble holdt i Domkirkeruinene i Hamar i 2007, deretter ble Maihaugen i Lillehammer finalestedet. Ti år etter, holdes finalen igjen i Hamar, denne gangen i kulturhuset.

Flere saker fra Innlandet