NRK Meny
Normal

Statsråden kommer til Trysil i ettermiddag

Olje- og energiminister Tord Lien kommer til flomrammede Trysil i ettermiddag. Med seg har han også statssekretær Kåre Fostervold.

tord lien

Olje- og energi minister Tord Lien skal ha møter med ordfører og NVE i Trysil i ettermiddag.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– De skal møte ordfører Ole Martin Norderhaug og NVE-direktør Anne Britt Leiifseth, sier kommunikasjonsrådgiver i departementet, Håkon Smith Isaksen.

Besøket begynner klokka 14.30 i ettermiddag. Først ble det varslet at «bare» statssekretæren skulle besøke flombygda, men nå er det klart at også statsråden selv prioriterer et Trysil-besøk.

Flomvoll på dagsorden

Hjørnesteinsbedriften Moelven Trysil med 50 ansatte står under vann og har etterlyst flomvoll siden storflommen i 1995 uten at noe har skjedd.

Ordfører Ole Martin Norderhaug sier han vil ta opp behovet for mer flomvern på møte med statsråden og statssekretæren. Og da handler alt om penger.

Ordfører i Trysil, Ole Martin Norderhaug

Trysil-ordfører Ole Martin Niorderhaug møter olje-og energiministeren om flomvern.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Moelven Trysil har søkt om midler til flomvoll, men søknaden er ennå ikke behandlet i NVE. Et spleiselag må til uansett.

– Da vi bygde flomvoll i 2007, betalte kommunen en egenandel på 30 prosent., sier ordfører Ole Martin Norderhaug, uten at han vil gå inn på økonomien i en ny flomvoll.

Ekstra til flomvoll

Over 50 byer og tettsteder i Norge venter på flomsikringstiltak.

Det viser en oversikt Norges Vassdrag og Energidirektorat, NVEs, har laget.

Regjeringen har bevilget 50 millioner kroner ekstra til NVE, men det er uvisst om det blir bevilget mer.

Flomsteinen i Trysil

Vannstanden i Trysilelva er nå på vei ned.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith Isaksen vil naturligvis ikke si noe om statsråd Tord Lien har med seg sjekkheftet når han kommer til Trysil.

Flomvollen ved sagbruket er kostnadsberegnet til 19 millioner. Skadene i år kommer på rundt 15 millioner kroner. Det er like mye som under storflommen i 1995.