Hopp til innhold

Starter skoledagen med stressmestring

Ved Slåstad skole i Sør-Odal i Hedmark har sjuendeklassingene egne timer med avspenning og meditasjon.

Barn ligger på gulvet i et klasserom og slapper av

STRESSER NED: Mange barn trenger å lære seg teknikker for å slappe av og forstå følelseslivet sitt, mener Heidi Tveter som jobber med å lære barna på Slåstad skole stressmestring og meditasjon.

Foto: Vera Wold / NRK

Alle elevene starter hver eneste skoledag med å massere hverandre. Denne dagen er det til tonene av Edvard Griegs "Morgenstemning".

– Det er en teori om at den du er snill mot, den behandler du pent. Berøring skal være noe positivt. Og så er det å få en myk start om morgenen, sier lærer Ragnhild Haagenrud Moen.

Slåstad skole i Sør-Odal kommune er ikke helt som andre barneskoler. Elevene på sjuende trinn lærer avspenning og meditasjon for å takle stress og problemer bedre.

– De finner bøker og bruker som hodepute. De ligger i en ring på gulvet, med beina inn mot midten og hodet ut. I denne klassen har de egne puter, forteller Ragnhild Haagenrud Moen.

Rundt henne tar elevene plass på gulvet, lukker øynene og lyset slukkes.

SE VIDEO:

Ved Slåstad skole i Sør-Odal i Hedmark har sjuendeklassingene egne timer med avspenning og meditasjon.

Foto/redigering: Einar Langholen-Schulstad

Mener mange barn er stressa

Det er Heidi Tveter som har tatt initiativet til et spesielt samarbeidsprosjekt som ikke bare skal lære elevene om riktig kosthold og mosjon, men også hvordan de skal ta vare på den psykiske helsa si. Prosjektet er tidligere omtalt i avisa Glåmdalen og i Aftenposten.

Med i prosjektet er også Helsesøster, lærer, FAU og den lokale sanitetsforeningen som ordner med sunn mat. Heide Tveter mener at mange barn lever et stresset liv.

– Og en del av dem har bekymringer. En del av dem har absolutt problemstillinger i livet sitt som de ikke har en god arena å gi utløp for. De trenger å forstå følelseslivet sitt i forhold til det som er vanskelig i livet, sier Tveter.

Lærer Ragnhild Haagenrud Moen er enig.

– De har mange bekymringer. Ikke alle, men mange av dem. De har mye de skal nå, og de har dårlig tid, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet.)

En lærer sitter på gulvet i klasserommet sammen med barn.

SLAPP I ANSIKTET: Instruktør Heidi Tveter lærer barna ulike teknikker for avspenning av ansiktmuskler. Hun har tatt initiativet til et spesielt samarbeidsprosjekt som ikke bare skal lære elevene om riktig kosthold og mosjon, men også hvordan de skal ta vare på den psykiske helsa si.

Foto: Vera Wold / NRK

– Litt rart i begynnelsen

Blant elevene er stundene med avspenning og meditasjon en fin opplevelse, selv om det i begynnelsen var litt rart, forteller Yanet Veflen Neskvern

– Ja, det var litt rart, men det var ikke veldig fælt liksom. Det var jo mest godt, sier hun.

– Det er jo alltids litt stress. Lekser og trening, sier medelev Håvard Broch som mener han derfor ha god bruk for å slappe av mer.

For litt siden lå de i det mørke klasserommet i ring på gulvet sammen med 10 andre elever, beina mot hverandre, avslappet og med dyp pust. Elevene sier de merker en forskjell og vil gjerne anbefale opplegget det for andre.

Elevene har fått som lekse å øve på avspenning hjemme, men det er ikke alltid like lett, synes Michael Storm:

– Det vi har lært, det prøver jeg å gjøre hjemme. Det er jo noen ganger jeg ikke får det til. Men jeg prøver noen ganger og det pleier å bli ganske fint etterpå, sier han.

Flere saker fra Innlandet