NRK Meny
Normal

Frikar skal erobre verden med «hallingbattle»

Tenk deg å stå på en fjelltopp og se hallingdøler og valdriser barke sammen i en ellevill folkedansbattle. #Den følelsen.

Hallgrim Hansegård starter regionalt kompetansesenter for dans.

Hallgrim Hansegård startet dansekompaniet Frikar i 2006. Nå vil han legge til rette for flere dansere.

Hallgrim Hansegård står i gymsalen på skolen til Frikar og gliser. For det er akkurat den følelsen han har tenkt til å gjenopplive. Fra den gangen slåtten var unnagjort og folk fra Valdres og Hallingdal møttes på fjellet for å gjøre opp om hvem som hadde mest draget.

På dansen og på signaturbevegelser hinsides det de hadde klart å tenke ut i nabodalen.

De kalte det «Fjelldansen», og det er akkurat den fjelldansen Hansegård skal gjenopplive i helgen. #Den følelsen

Møteplass for dansekunst

Men helgens arrangement går utenpå fjelldansen. Det går også utenpå de tre eller fire millionene Frikar ikke har til å pusse opp Frikar-lokalene akkurat slik de vil. «Fjelldansen» markerer nemlig også starten på et regionalt kompetansesenter for dans.

– Vi ønsker å lage en global og lokal møteplass for dansekunst her i Valdres, sier Hansegård.

I helgen betyr det seminarer, kurs og en-mot-en-kappdans i hallingdans. På sikt betyr satsingen at Valdres blir et attraktivt sted for dansere fra hele verden. Dersom alt går som Hansegård ønsker.

Aktiviteter gjennom hele året

– «Fjelldansen» skal lage aktiviteter gjennom hele året. Det er kurs, seminarer og arbeidsverksteder som har som mål å drive med kompetanseheving blant halvprofesjonelle og profesjonelle dansere, sier Hansegård.

Kompetansesenteret er et samarbeid mellom Frikar, Ål kulturhus og Teater Innlandet.

Hallgrim Hansegård startet dansekompaniet Frikar i 2006.

I Frikar sine lokaler i Aurdal i Valdres ønsker Hallgrim Hansegård å legge til rette for danseglede og læring.

Vil involvere publikum

– Vi ønsker også å skape et danseinteressert publikum. Så når vi har visninger, enten om det er her i Aurdal eller andre steder i regionen, så ønsker vi å få til en dialog mellom publikum, utøvere og koreografer. På den måten håper vi at folk får mer kunnskap om moderne og tradisjonell dans, fortsetter han.

Denne helga får publikum mulighet til både å se på og til å delta. Lørdag kveld blir det dansefest i Frikar-lokalene, men før det får de overvære den årlige Frikar-tevlinga, som arrangeres for tredje gang.

Frikar har siden oppstarten turnert i mer enn 30 land, og har satt opp flere forestillinger som er populære hos publikum.

Offentlig støtte

I desember i fjor ble Frikar dansekompani tildelt 419.000 kroner fra Norsk kulturråd. Det er denne støtten, samt 50.000 kroner fra Valdres natur- og kulturpark, som har åpnet muligheten for å starte kompetansesenteret.

Frikar sine lokaler i Aurdal er opprinnelig en gammel skole, derfor trengs det store investeringer for å gjøre om bygget til et senter for dans.

– For å få til alt vi ønsker med bygget må vi nok investere mellom tre og fire millioner, sier Hansegård.

Men sjefs-Frikaren lar ikke mye arbeid og store investeringer skygge for målet:

– Totalt sett håper jeg vi kan gjøre Valdres og Hallingdal til en viktig region for dans, avslutter han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.