NRK Meny
Normal

I morgen starter byggingen av nytt kulturhus i Hamar

Etter 12 års planlegging settes spaden i jorda i Hamar for bygging av et nytt teater- og kulturbygg til 600 millioner kroner. Politikerne gambler på byggestart selv om 93 millioner statlige kroner fortsatt ikke er på plass.

Hamar kulturhus.

Slik skal Hamars nye kulturhus se ut.

Foto: Hamar kommune

Forberedelsene er så smått i gang på Stortorget midt i Hamar. Lørdag er det en symbolsk oppstart av byggearbeidene, og mandag kommer gravemaskinene.

Arkitekttegningene til nybygget til 600 millioner kroner, med storsal, kino, bibliotek og øvingslokaler, har vært klare i sju år.

Etter å ha venta i flere år på statlige bidrag til den delen av bygget som skal huse Teater Innlandet, vedtok kommunepolitikerne i juni å starte bygging likevel. Uten statlig garanti for 93 millioner kroner:

– Det er klart at Hamar kommune har tatt en risiko og at politikerne har tatt en risiko ved å gi klarsignal før full finansiering er på plass. Samtidig så håper jeg ikke det blir aktuelt at vi må se på alternativ bruk av de lokalene som bygges til teatret.

Kultursjef Terje Halvorsen

Kultursjef Terje Halvorsen foran tomta der det nye kulturhuset skal bygges.

Foto: Erlend Moe / NRK

Kritisk opposisjon

Vedtaket er gjort, men saken er likevel het i kommunevalgkampen i Hamar. Arbeiderpartiet er i opposisjon i byen. De er for kulturhus, men mot byggestart nå.

– Jeg synes det er dristig. Det er ikke den politikken vi fører. Vi har en mer ansvarlig linje og ville hatt pengene på plass, sier ordførerkandidat Morten Aspeli (Ap).

Nå venter han spent på høstens statsbudsjett og kulturbudsjettet til partikollega Anniken Huitfeldt.

– Jeg har ikke fått noen signaler om det og jeg er bekymret for at vi ikke er med. Vi får vente og se til oktober, sier han.

Einar Busterud

Hamarordfører Einar Busterud

Foto: Martine Myhre / NRK

Er trygg på finansene

Avtroppende ordfører, Einar Busterud fra By- og bygdelista, er trygg på at brikkene faller på plass til Teater Innlandets lokaler.

– Vi begynner å bygge nå. Vi er ikke avhengige av å få pengene i år, heller ikke neste år, men året etter det må vi få de inn. Det som er viktig for oss er at staten forplikter seg i forhold til teatret på linje med det de har gjort med andre regionteater, sier han.

Men hvis ikke pengene kommer nå, forventer du et signal?

– Ja, det gjør jeg jo.

Alt tyder på at bygningen blir reist som planlagt og at Hamars befolkning - og Teater innlandet - får en ny storstue midt i sentrum i desember 2013. For Arbeiderpartiet vil ikke snakke om å stoppe byggingen om de statlige pengene skulle utebli.

– Vi kommer til å jobbe knallhardt for å få finansieringa på plass og vi gir oss ikke før vi er der, sier Morten Aspeli.