NRK Meny
Normal

Stappfull kirkekonsert for Dorna

Støttegruppa for Dorna arrangerer i kveld kirkekonsert for familien som skal sendes ut av landet i løpet av kort tid. – Jeg trodde ikke så mange støttet oss, sier niåringen.

Vang kirke

FULLT: Vang kirke er full av folk som vil støtte Dorna (innfelt) og familien som skal sendes ut av landet.

Foto: Geir Røed

På en vindfull søndag i Vang slår bygdefolket ring rundt Dorna og familien. Da NRK var hjemme hos familien i ettermiddag var stua fyllt opp av barn og voksne, mens andre malte plakater og skrev på store bannere. I kveld er det støttekonsert for familien, og kirka er så full at det måtte bæres inn flere benker for å få plass til alle.

– Folk må belage seg på at ikke alle får sitte, kirka kommer til å fylles opp, sa Elisabeth Hålien i støttegruppa i forkant av konserten.

Elisabeth Hålien

ENGASJERT: Elisabeth Hålien støtter Dorna og foreldrene. Her avbildet hjemme hos familien før støttekonserten.

Foto: Geir Røed

Utlendingsnemnda (UNE) vil sende ni år gamle Dorna, som har bodd hele livet i Vang i Valdres, og foreldrene ut av landet, etter at de fikk endelig avslag på sin asylsøknad. Inntektene fra kveldens konsert går til advokatbistand til familien.

– Vi var forberedt på fest da vi ventet på det endelige vedtaket, men i stedet ble det avslag, forteller Hålien som har engasjert seg for familien.

Takker for støtten

Foreldrene til Dorna kommer fra Kina og Iran, og traff hverandre som asylsøkere i Oslo i 2003. I 10 år har de bodd på asylmottaket i Vang i Valdres.

Allerede i 2006, for åtte år siden, fikk foreldrene endelig avslag på sine asylsøknader. Nå har Utlendingsnemnda gitt familien beskjed om å forlate landet innen 2. juli.

Problemet er at familien ifølge dem selv ikke kan reise samlet til ett av sine hjemland, og at familien dermed må splittes.

– Det er fint at så mange støtter oss. Vi er glade i Vang kommune og alle som bor her, forteller foreldrene.

Dorna med mor og far, Fulan Yang og Alireza Minay.

SENDES UT: Den lille familien må forlate Norge innen 2. juli. F.v. moren Fulan Yang, datteren Dorna og faren Alireza Minay

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Også Dorna er glad for at bygdefolket stiller opp for familien.

– Jeg har vært litt usikker på hvor mange som støtter oss, men nå ser jeg at nesten alle gjør det og det er så bra. Vi vil ikke reise fra Norge, sier hun.

Får støtte fra ordfører

Tone Lajord er en av de engasjerte i støttegruppa for Dorna. Hun er optimistisk og svært glad for all støtten familien har fått i saken. Tidligere denne uka har flere titalls valdriser hengt opp digre bannere langs E16 gjennom hele den langstrakte Vang kommune. Dette har også Dorna og venninnene vært med på.

– Engasjementen viser at UNEs avgjørelse ikke henger i tråd med det folket mener, sier Lajord og legger til at de har håp om å stoppe utsendelsen av familien.

Ordfører Vidar Eltun i Vang kommune mener saken er spesiell og at familien må få bli i Norge. Han sier det ikke er slik at alle som trosser UNEs avslag skal få bli i landet, men sier at sakens karakter gjør at familien burde få bli i kommunen.

– Dorna har bodd i Norge hele sitt liv. Både hun og familien er godt integrert, de har mange venner og har til og med konvertert til kristendommen, påpeker ordføreren.

Vidar Eltun

STØTTER DORNA: Ordfører i Vang kommune, Vidar Eltun.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Etter at NRK omtalte saken tidligere denne uka har det blitt et voldsomt engasjement for at den lille familien skal få oppholdstillatelse i Norge.

Krevende sak

Seksjonssjef i UNE, Geir Magne Rønnevig, sier avgjørelsen har vært krevende, hvor ulike hensyn har blitt veid opp mot hverandre.

– Flertallet i nemnda har lagt avgjørende vekt på både allmennpreventive hensyn, og på innvandringsregulerende hensyn, sier Rønnevig.

Den viktigste grunnen til avslaget var at foreldrene ikke har fremskaffet gyldig id.

Nå håper likevel bygda at familien får bli i landet.

– Vi er så glade i henne og vil ikke at hun skal dra, har vennene til Dorna tidligere uttalt til NRK.