NRK Meny
Normal

Stående applaus for Rose

Rosemarie Köhn fikk stående applaus fra de ansatte i Hamar bispedømmet etter sin avskjedstale på Scandic Hotel torsdag ettermiddag.

Rosemarie Köhn blant kollegaer
Foto: Anne Næsheim / NRK

Tre hundre prester og kirkelige ansatte tok i ettermiddag avskjed med den folkekjære biskopen. Etter 13 år som biskop i Hamar bispedømme, går nå Norges første kvinnelige biskop av med pensjon.

- En epoke er nå slutt, sa Sevat Lappegard i sin tale til Köhn.

- Ingen snørr og tårer

Biskop Rosemarie Köhns avskjed markeres både i dag og i morgen, med blant annet en kulturkveld og festmiddag torsdag kveld.

I sin tale til de ansatte sa Rosemarie Köhn at det var vemodig å slutte, men hun var samtidig opptatt av viktigheten av å se fremover og at markeringen skulle bli en hyggelig opplevelse.

- Dette skal ikke være en avskjed med snørr og tårer, sa Köhn.

- Betydd mye

En av de som deltar i markeringen i dag er prest i Nordre Land, Siri Sunde. Til tross for sterke reaksjoner var det Rosemarie Köhn som gjeninnsatte Sunde som prest i 1999 til tross for at Sunde er homofil og at hun da hadde inngått partnerskap.

Sunde er ikke i tvil om hva Rosemarie Köhn har betydd for henne selv og andre homofile i kirken.

Vemodig

- Hun har åpnet mange dører, og det er takket være henne at jeg er prest i dag, sier Sunde.

Det er vemodig at Köhn nå gir seg, mener Sunde.

- Jeg sørger over at Rose ikke skal være der mer, men samtidig er jeg kjempeglad og stolt over å få Solveig Fiske som ny biskop, sier hun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND