Normal

Stadig mer jerv: Se fotografens nærmøte!

Det er i år påvist ni flere jervekull enn i fjor. Knut Holmseth betegner møtet med tre valper og ei tispe som en opplevelse for livet.

Jerv i Engerdal

POSERTE: Jerven viste seg villig frem for hobbyfotograf Knut Holmseth i Engerdal forrige uke. Han sier det var et adrenalinkick å ta bildet.

Foto: Knut Holmseth

Ferske tall fra årets overvåking av jerv viser at det er registrert 61 kull med valper på landsbasis. Tallet er langt over det nasjonale bestandsmålet på 39 årlige kull, melder Rovdata i dag. En av dem som har sett de nyfødte jervene er Knut Holmseth fra Trysil.

– Det var et veldig sterkt møte. De stod seks meter unna og nærmest poserte for meg. De pleier jo vanligvis å gjemme seg, sier hobbyfotografen.

Han foreviget tre valper og ei tispe i Engerdal i Hedmark fredag før helga. Dette er første gang han har møtt og fotografert rovdyr.

– Jeg har jaktet på elg i mange år. Dette er jo også en form for jakt og det er et utrolig adrenalinkick å se de på denne måten, sier han.

Jervemor i Engerdal

BESKYTTENDE: Jervemora flekket tenner og passet på valpene sine.

Foto: Knut Holmseth

Vandrer inn fra Sverige

De siste fem årene er det skutt og tatt ut cirka 100 jerver i Norge hvert år. Til tross for dette har det ikke vært en tydelig nedgang i bestanden på landsbasis.

– Antall jervekull i Norge har vært over bestandsmålet siden 2003, sier Henrik Brøseth, seniorforsker og fagansvarlig i Rovdata i en pressemelding.

Rovdata har sammen med svensk overvåking beregnet at det i 2014 var ca. 1000 voksne jerver i Skandinavia. 340 av disse befant seg i Norge. Grunnen til at bestanden øker her til lands kan skyldes söta bror.

– De jakter ikke på jerv. Våre overvåkingsdata viser at det i noen områder vandrer inn flere jerver fra Sverige enn det som går ut, sier Brøseth.

Jerv i Engerdal

NÆRGÅENDE: De tre jervevalpene og mora stod seks meter unna Knut Holmseth.

Foto: Knut Holmseth

Drømmen gikk i oppfyllelse

Holmseth forteller at jervemora passet godt på ungene sine da han møtte den hårete gjengen i forrige uke.

– Jeg så først bare tispa og da hun forsvant tenkte jeg at fotosjansen forsvant. Men så hørte jeg en rekke merkelige lyder. Da oppdaga jeg ungene som må ha krangla om mat. Mora var i nærheten av valpene hele tiden, sier han.

Hobbyfotografen tok om lag 40 bilder av jervene og sier at alle fire var rundt en meter lange. Han betegner seansen som en opplevelse for livet.

– Det er den store drømmen å få ta sånne bilder, sier Holmseth.

Jerv i Engerdal

EN AV MANGE: Det finnes om lag 1000 jerver i Skandinavia. Knut Holmseth møtte fire av dem i Engerdal.

Foto: Knut Holmseth