NRK Meny
Normal

Stadig flere utvisninger

– I jobben møter vi stadig mer kriminalitet og kreativitet, forteller tollvesen og politi. I Hedmark er det hittil i år utvist langt flere enn i hele fjor.

Politikontroll Værnes

PASSKONTROLL: Politiet klarer bare å stoppe en brøkdel av dem med ulovlig opphold.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Samtidig har det vært en tredobling i beslag av alkohol og sigaretter i år. Effektive kontroller og et godt samarbeid med andre etater er en del av forklaringen.

Silja Strømme

Silja Strømme, leder for Utlendingsseksjonen i politiet i Hedmark.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

– Stadig flere blir tatt på tog inn fra Sverige, eller i andre kontroller som politiet og deres samarbeidspartnere gjennomfører, sier leder for Utlendingsseksjonen i politiet i Hedmark, Silja Strømme.

Utvisninger

I hele fjor utviste politiet i hedmark 71 personer. I år var 109 utvist allerede ved utgangen av juli.

Smugleruke

Kontorsjef Morten Nystuen i tollvesenet i Kongsvinger.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Vi har hatt en fordobling eller tredobling i beslag av alkohol og sigaretter, og ca. 90 prosent av dette er organisert kriminalitet, sier kontorsjef Morten Nystuen i tollvesenet i Kongsvinger.

– Det er noen gamle kjenninger her også. Noen blir tatt både to og tre ganger.

Hallikvirksomhet

I tillegg til vanlig smugling, blir flere også stoppet på grunn av ulovlig opphold, ulovlig arbeid, hallikvirksomhet, og overskredet utreisefrist.

Politiet mener at en del av resultatene skyldes forbedret samarbeid med tollvesen, vegmyndigheter, skattemyndigheter og arbeidstilsyn, samt bedre varslingsrutiner.

Så kan man jo spørre om hvor mange som kunne blitt tatt hvis det hadde vært flere ansatte i politi og tollvesen.

– Vi har ferie vi og, det vet de som følger med, sier Morten Nystuen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Innbrudd i hus i Løten

    I løpet av natta har det vært innbrudd i et hus i Løten. Her er det stjålet diverse elektronikk, vin og kontanter. Det var ingen hjemme da innbruddet ble begått.

  • Bil på taket ved Skreifjellet

    En bil har havnet på taket på fylkesvei 33 ved Skreifjella rett sør for Falkentunnelen. En person var i bilen men vedkommende kom seg ut ved egen hjelp. Politiet melder om få trafikkale problemer.

  • Fengsel for å ha slått kona si

    En mann i 30 årene er i Glåmdal tingrett dømt til fengsel i 10 måneder etter å ha slått kona si. Kvinnen ble slått flere ganger i ansiktet og fikk blant annet sprukket trommehinne. Hun fryktet for livet sitt og rømte til en nabo.