Hopp til innhold

Stadig flere pendler «motsatt» vei

Wendy Meyer har pendlet fra Oslo til Hamar for å jobbe i 16 år. Overraskende mange pendler «motsatt» vei, viser undersøkelse.

Wendy Meyer, togpendler

Wendy Meyer bor i Oslo og jobber i Hamar. Hun syns det er helt greit å pendle den vegen til jobb.

Foto: Stine Vandevjen Olsen

Hver morgen står Wendy klar på perrongen på Nasjonalteateret i Oslo for å ta 7.18-toget til Hamar på jobb.

– Jeg fikk jobb som dramapedagog på Høgskolen i Hedmark. Og Hamar er det nærmeste stedet til Oslo som har en slik jobb, sier hun.

565 personer pendler fra Oslo og Akershus til Hamar. I 2000 var det 281 pendlere den samme vegen. Det viser ferske tall fra Sparebanken Hedmarks konjukturbarometer.

Dobbelt så mange pendler fra hovedstaden til Hedmark og Oppland nå som for 14 år siden og til Mjøs-området er økningen på hele 80 prosent.

Helt fint å pendle til Hamar

Tog på Hamar stasjon

Wendy Meyer bruker tiden på toget til å lese, slappe av, jobbe og prate med kollegaer som også pendler.

Foto: Stine Vandevjen Olsen

Meyer jobber 100 prosent. Hun kan jobbe hjemmefra noen dager, men de fleste dagene tar hun toget til Hamar.

– Jeg syns det har vært greit, for det meste. Men hvis togene blir innstilt, og det blir buss for tog, blir det mye vanskeligere. For da bruker du mye lenger tid.

Men hun tenker at hvis hun hadde bodd på en kant av Oslo og jobbet på den andre kanten, hadde hun fort brukt en time på å komme seg til jobb da også. Hun tenker ikke så mye over det og synes ikke pendlingen er noe problem.

– Jeg kan lese, jobbe, slappe av og prate med kollegaer som også pendler.

Ikke aktuelt å flytte

Meyer forteller at mange hun snakker med synes det høres slitsomt ut å pendle fra Oslo til Hamar hver dag og at de ikke kunne tenke seg å gjøre det selv. Mange spør også hvorfor hun ikke like godt flytter til Hamar.

– Nei, jeg bodde her noen dager i uken det første året. Jeg delte en hybel med en kollega. Og det var helt fint, men jeg brukte den veldig lite, for jeg måtte reise hjem for å kjøre barn på trening og sånt likevel.

Og siden mannen jobber i Drammen og pendler den andre veien, er det ikke aktuelt å ta med hele familien og til Hamar.

Attraktive jobber

Så, hun fortsetter med motpendlingen, Og hun merker at flere gjør det samme. Det er flere folk på toget og flere som går av på stasjonen i Hamar sammen med henne.

– Det må jo være flere arbeidsplasser som trekker til seg folk fra andre steder da, sier hun.

Sparebanken Hedmark sitt konjukturbarometer viser at motpendlingen har økt mye siden 2000. Færre pendler fra Hedmark og Oppland til Oslo, mens flere pendler den andre vegen.

– Det er en veldig spennende utvikling at vi i Innlandet er veldig attraktive som arbeidsmarked for folk i Oslo og Akershus.

Hamar, Gjøvik og Kongsvinger

Vegard Sæten, Sparebanken Hedmark

Vegard Sæten i Sparebanken Hedmark synes det er spennende at pendlingen til Innlandet øker.

Foto: Stine Vandevjen Olsen

De fleste som pendler fra Oslo til Innlandet, jobber i Hamar, Gjøvik eller Kongsvinger. De har gjerne høy utdanning og jobber som gjør det mulig å ha hjemmekontor innimellom.

– Ja, de ender i hovedsak i byene med god infrastruktur og reisevei på cirka en time, som jeg tror er avgjørende for villigheten til å reise, sier Vegard Sæten.

Han tror enda flere vil velge å pendle til Hamar og Innlandet ellers.

– Vi har fått en god infrastruktur og det er viktig i seg selv. Men så har vi også mange fine arbeidsplasser som krever kompetanse og er attraktive for folk. De har lyst på disse jobbene og derfor er de også villige til å reise, sier Sæten.

Flere pendler fra andre fylker inn til Hedmark og Oppland.