NRK Meny
Normal

Stadig flere betaler for stell av grava til sine kjære

Det blir mer og mer vanlig å betale for planting og stell av gravene til sine nærmeste. Norsk Kirkegårdsservice AS har stor pågang og selger sommeravtaler for gravstell til 2.400 kroner.

Gravsted

Folk har mer penger enn før, og mange kjøper noen til å pynte og stelle gravene til sine nærmeste.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Behovet for våre tjenester bare øker. Folk har mer penger enn før og kjøper seg fra dårlig samvittighet, sier daglig leder i Norsk Kirkegårdsservice, Nils Saur.

Og når Norsk Kirkegårdservice har vært på graven og gjort jobben for deg, får du en sms med bildebevis på at de har vært der. I store deler av landet er det nå mulig kjøpe hjelp til stell av gravplasser, enten fra de kirkelige fellesrådene, eller fra private aktører.

Nils Saur, Norsk Kirkegårdsservice

Nils Saur fikk ideen til å tilby kirkegårdstjenester basert på egne erfaringer.

Foto: Privat

– Tungt å stelle grava

– Folketallet øker og markedet vokser. Det blir 50.000 nye graver i Norge hvert år. sier Saur. kirkegårdene er interessant butikk

Det er ikke bare om sommeren at kundene ønsker stell av gravene, men også på spesielle merkedager i løpet av året.

Gravplasser

Kirkeverge i Vestre Slidre, Elisabeth Myhre, bekrefter at behovet for å kjøpe hjelp til gravsteder øker.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Kirkeverge i Vestre Slidre, Elisabeth Myhre, bekrefter at behovet er økende.

– Mange bor rett og slett for langt unna til å ta vare på graven, og for noen blir jobben etter hvert for tung. Og for mange er det viktig at gravplassen er fin.

Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon har også inntrykk av at flere enn før vil betale for stell av graven.

  • Hør radioreportasjen her:

50.000 nye hvert år

Saur fikk forretningsideen om å stelle graver fra egen erfaring, og etablerte bedriften for fire år siden. Norsk Kirkegårdsservice Han kommer selv fra Trøndelag og er bosatt i Arendal. Foreldrenes grav i Grong ligger 100 mil fra Arendal.

Saur har kvittet seg med gardin- og utstyrsforretningen sin i Arendal og driver nå kun stell av gravsteder.

Norsk Kirkegårdsservice har Agder-fylkene, Telemark og Trondheim som sine viktigste markeder nå, mens Hamar og omegn og Lillehammer er nevnt som nye satsingsområder.

– Deler ikke antall avtaler

Forretningspotensialet er stort med 2,3 millioner graver, men Saur vil ikke opplyse hvor mange avtaler om gravstell hans selskap har.

– Nei, av konkurransehensyn gjør vi ikke det., Det er flere som har fått opp øynene for at dette er god butikk så de tallene holder vi for oss sjøl, sier Saur.

Til å utføre selve gravstellet samarbeider Norsk kirkegårdsservice med en rekke vekst- og attføringsbedrifter. I Innlandet vil de innlede samarbeid med en attføringsbedrift, MjøsAnker men dette er ikke oppe og går ennå.