NRK Meny
Normal

Sponsorfirma vil overta rally-VM

Firmaet Sponsorlink vil kjøpe opp det konkurstrua selskapet Rally VM Invest som hadde ansvaret for de to rally-VM-rundene som er arrangert i Norge. To Hedmarkskommuner sier nei til å selge det konkurstrua arrangørselskapet.

Marcus Grønholm i rally-VM i Ankerskogen

Firmaet sponsorlink vil overta ansvaret for å arrangere rally-VM i Norge. Dette bildet er fra rally-VM i Ankerskogen i Hamar.

Foto: Joar Elgåen, NRK

Rådmann Våler

Rådmann i Våler, Per Olav Lund.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Like fort som Petter Solberg snerra gjennom Hedmarksskogene under Rally-VM, like fort rant millionene ut fra selskapene som arrangerte de norske VM-rundene i 2007 og 2009. Rally-VM har så langt vært et rent pengesluk for de involverte.

Selskapet Rally VM Invest, RVI, som hadde ansvaret for VM-rundene i 2007, står nå på konkursens rand med et tap på nesten 16 millioner kroner. RVI er medeier i selskapet Rally Norway, som arrangerte VM-rundene i 2009, og de fikk et underskudd på nesten 8 millioner.

De siste månedene har firmaet Sponsorlink prøvd å redde stumpene av rally-eventyret i Innlandet, ved å tilby seg å kjøpe aksjene i Rally VM invest. Selskapet eies av 8 kommuner, Hedmark fylkeskommune og fem private aktører. Planen deres er å drive videre på egenhånd

– Det som er viktig for oss er at vi sikrer oss at vi har en framtidig mulighet for å få rallyrunder til regionen, sier daglig leder Ivar Stuan i Sponsorlink.

– Vi er redd for at RVI drar med seg Rally Norway også, hvis de blir slått konkurs. Da mister vi hele grunnlaget og kompetansen for å kunne ha en VM-runde i framtida.

En krone per aksje

Sponsorlink tilbyr den symbolske summen på en krone pr. aksje, det vil si 16.000 kroner for hele selskapet. Alle de største aksjonærene har sagt ja til et slik gi-bort-salg, blant dem Hedmark fylkeskommune og Hamar kommune. Men Våler og Grue kommuner, som eier mindre enn fem prosent av selskapet, har satt seg på bakbeina.

Vålerrådmann Per Olav Lund mener Sponsorlink tilbyr for lite. I tillegg er kommunen kritisk til måten VM-selskapene har blitt drevet på. Mange offentlige kroner har blitt borte.

– Vi mener at prisen er for lav. En krone per aksje gir kommunen 368 kroner tilbake og vi har puttet inn 265.000 kroner. I tillegg er vi kritiske til at vi ikke har blitt opplyst om den økonomiske situasjonen i selskapet, sier han.

Frykter for Rally-VM sin framtid

Ivar Stuan er skuffa over de to Glåmdalskommunene og frykter at nei til aksjesalg i verste fall vil ødelegge for framtidige VM-rally i Innlandet.

– Det vil si at de spenner bein under Rally VM invest og kanskje blir det slått konkurs. Det som er rart for oss er at det er Våler og Gruer som velter dette. De har hatt mye glede av Rally-VM i 2007 og 2009 og kanskje ville de også fått det i framtida, sier han.

Grue kommunes nei er endelig, mens kommunestyret i Våler skal si siste ord i kveld. Stuan håper de snur, for det internasjonale bilsportforbundet FIA planlegger en felles rallyrunde i Norge og Sverige kommende vinter.

Trolig blir en av de tre dagene kjørt i Norge, og det er viktig å prøve å beholde rally-arrangementet her i regionen i stedet for at det skal havne et annet sted i landet, mener Stuan.

– Det viktige er prosessen fremover og muligheten til å få nye VM-runder. FIA har allerede signalisert at de ønsker en felles VM-runde i Norge og Sverige i 2012 og det er det som har vært motivet vårt i første omgang. Det hadde vært fantastisk moro hvis vi kunne få til det, sier Stuan.