NRK Meny
Normal

Spilte bort 5 millioner - fikk tre års fengsel

En spilleavhengig familiefar i 30-årene fra Ringsaker i Hedmark klarte ikke å slutte med nettspill. Nå er han dømt til tre års fengsel etter grovt underslag.

Skjermdump fra www.bet365

VILLE DEKKE TAPET VED Å SPILLE ENDA MER: Håndverkeren lot seg friste av ulike nettspill. Bet365 er et av flere gamblings-nettsteder.

Foto: Dag Kessel / NRK

Mannen lider av "patologisk spilleavhengighet" og går nå til behandling, samtidig som han er sykmeldt. Undersøkelser viser at ca. 90.000 nordmenn enten er spilleavhengige eller står i fare for å blir det.

Hedmarken tingrett er knusende i sin vurdering av mannens virksomhet de siste årene. Han er utdannet håndverker, og har påført en annen bedrift over 2 millioner kroner i tap. Videre har han hatt "svart" og "hvit" økonomi parallelt i flere år.

Fortsatte etter ransaking

Retten legger også vekt på at han fortsatte "sin forbryterske virksomhet" også etter at han ble anmeldt av Skatt Øst, og hjemmet hans ble ransaket i 2012.

Han har spilt for ca. 70 milllioner kroner gjennom flere år, og hatt et nettotapet ca. 5,2 millioner kroner.

Hele tiden har han satset på å rette opp alt sammen ved å satse på enda mer på nettspill og vinne store gevinster, men alt gikk motsatt veg.

Ble oppdaget når partneren gikk konkurs

I 2009 gjorde han avtale med en annen person om å lage falske fakturaer til flere hundre tusen kroner. I 2011 gikk denne personen konkurs, og da oppdaget politiet de falske faktuarene under etterforskningen.

Under rettssaken har han i stor grad lagt alle kort på bordet, selv om han har stilt spørsmål ved noen av beregningene til aktoratet.

– Du er bare noen tastetrykk unna

Mette Mohn

DET FINNES HJELP: Mette Mohn er daglig leder ved hjelpelinjen.no.

Foto: Lotteritilsynet

– De spilleavhengige føler ofte en stor grad av mestring når de vinner, at de har fått til noe, sier Mette Mohn, daglig leder ved hjelpelinjen.no , der spilleavhengige kan få hjelp. Senteret ligger på Sanderud i Stange kommune og er en del av Sykehuset Innlandet.

De spilleavhengige føler en stor grad av mestring når de vinner.

Mette Mohn, hjelpelinjen.no

– Dette kan pågå i mange år fordi de spilleavhengige føler skyld og skam, og gjør alt de kan for å skjule hva som foregår.

Hun forteller at de ofte isolerer seg, har humørsvingninger, gjemmer seg unna og har ikke tid til å være sosiale fordi de er opptatt med å spille. Naturlig nok har de ofte kronisk pengemangel.

– Det er så utrolig lettvint. Du er bare noen tastetrykk unna å sette i gang med pengespill på det uregelerte internasjonale markedet, der det er ingen beløpsgrenser.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet hans egen niese. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.