Normal

Sperrer vegen til gården ulovlig

– Aksjonen er ulovlig, sier lensmann Jens Høistad til NRK. Et 30-talls aksjonister sperrer vegen fram til gården i Gausdal, som skal tvangsryddes for et stort antall gamle kjøretøy og redskaper.

Et 30-talls aksjonister sperret i dag vegen til gården i Gausdal som skal tvangsryddes for gamle kjøretøy. Aksjonen er ulovlig, sier lensmannen. Oppland Metall, som har fått i oppdrag å rydde opp, fikk ikke gjort jobben sin i dag.

Arne Lunner fra Trysil var en aksjonistene. Han mener folk må få ha det de vil på sin egen eiendom. Fotograf: Reidar Gregersen. Reporter: Geir Randby.

Minst 30 personer har møtt opp for å støtte gårdbruker Ole Jon Engeland i Gausdal.

– Dette er et gedigent maktovergrep, sier en av aksjonistene, Arne Lunner fra Trysil.

De sperrer nå vegen fram til gården, slik at Oppland Metall, som skal tvangsrydde gården på oppdrag fra Gausdal kommune, ikke kommer fram.

Vegen er også fysisk stengt av traktorer og lastebiler.

SE VIDEO FRA AKSJONEN:

30-40 aksjonister sperra vegen til gården Engeland i Gausdal. Kommunen skulle starte ei varsla opprydding i et hundretalls kjøretøy på gården, men de ble hindra i å gjøre jobben.

Reporter Geir Bernhard Randby/fotograf Reidar Gregersen/redigerer Geir Olav Slåen.

Opphetet konflikt

Lensmannen i Gausdal, Jens Høistad, dro i formiddag til gården for å informere aksjonistene om at de sperrer vegen ulovlig.

Sorenskriveren i Sør-Gudbrandsdalen opplyser at begæringen fra Ole Jon Engelands advokat, om å utsette tvangsoppryddingen, ikke er tatt til følge.

Kommunen har vedtatt at gården skal tvangsryddes for et stort antall gamle kjøretøy.

46 traktorer, 29 lastebiler, 36 lastebilredskaper, 21 personbiler, to busser, fem hjullastere, tre bulldosere, tre gravemaskiner, fire trucker, en tråkkemaskin, en veghøvel, en dumper, 31 anleggsredskaper

Men gårdbrukeren protesterer. Han mener kjøretøyene har verdi og vil ta hånd om dem selv. I helga begynte han å rydde gården ved hjelp av venner og bekjente fra hele Østlandet, til tross for forbudet fra kommunen.

- Neste gang kan det være meg

Arne Lunner har reist helt fra Trysil for å demonstrere utenfor gården i Gausdal i dag.

– Dette engasjerer meg noe vanvittig. Neste gang kan det gjelde meg sjøl, jeg har mye rart stående. Jeg mener dette er et gedigent maktovergrep mot Ole Jon Engeland, sier Arne Lunner.

Lunner mener man må ha lov til å oppbevare det man vil på sin egen eiendom.

Traktorer sperrer vegen

Vegen er fysisk sperret av traktorer.

Foto: Geir Randby

– Men hva når det er til stor sjenanse for andre og det er mye farlig avfall?

– Ja, den diskusjonen der kan vi dra langt, for det er vel egentlig ingen naboer som har klaget. Her tror jeg det er noen som må gå i seg sjøl og se hva det er de driver med, sier Arne Lunner.

Han akter å bli utenfor gården i Gausdal så lenge det er nødvendig.

Ble truet med juling

Oppland Metall, som har fått ryddeoppdraget av Gausdal kommune, var på gården i dag for å gjøre jobben sin, men ble stoppet.

– Ja, det var visst noen som hadde truet med god, gammeldags juling, sier Roar Storsletten i Oppland Metall.

Nå kan det se ut som om både Gausdal kommune og Oppland Metall taper penger på konflikten.

– De som er der nå og rydder på dugnad, tar vel bare det som har en positiv verdi. Det totale regnestykket vårt forskyver seg jo veldig da, når de fjerner ting som er av positiv verdi og garantert setter igjen det som har negativ verdi, sier Roar Storsletten .

Han sier at de ikke er noen part i konflikten, men kun forholder seg til avtalen med Gausdal kommune.

Tvangsrydder gård i Gausdal

Denne gården i Gausdal skal tvangsryddes. I dag sperret aksjonister vegen til gården.

Foto: NRK