NRK Meny
Normal

Spent før terrordom

Khalid Haji Ahmed er spent på tilregnelighetsspørsmålet i forbindelse med dagens domsavsigelse, men mener det viktigste er at Breivik aldri kommer ut i samfunnet igjen.

Khalid Haji Ahmed

I dag faller dommen i rettssaken mot Breivik. Kollegaer og pårørende etter ofrene 22. juli, forteller de har vanskelig å forstå om han ikke blir kjent tilregnelig.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

– Han er tilregnelig! Vi så han på Utøya. vi så hvordan han reagerte og hvordan han bevegde seg. AUF-ere som tok båten med ham så en normal person. En mann som visste hva han skulle gjøre, sier Khalid Ahmed fra Hamar.

Han mistet sin lillebror 22. juli i fjor. I dag skal mannen som drepte Ismail og 76 andre den 22. juli i fjor, endelig få sin dom. Vi får vite om han skal straffes eller behandles.

– Jeg mistet min bror. Jeg mistet mange av mine gode kollegaer og venner. Jeg så hvordan hele Norge, ikke bare pårørende, ble berørt av tragedien. Og alt dette skjedde på grunn av én mann. Nå er det viktig for meg å se hvordan Norge skal straffe den mannen.

– Kalkulert

Hanne Fjalestad

Hanne Fjalestad ble drept på Utøya.

Foto: Privat

Norsk Folkehjelp på Hadeland mistet også en av sine på Utøya, Hanne Anette Balch Fjalestad.

Elin Skovly, som er lagets leder, kan ikke skjønne annet enn at Behring Breivik vil bli erklært tilregnelig:

– Som menigmann synes jeg det er vanskelig å prøve å forstå at han ikke er tilregnelig, når han i en årrekke har planlagt en handling og gjennomfører denne etter planen. I tillegg står han for alt han har gjort etterpå, og jeg har vanskelig for å forstå at han skal kunne bli erklært utilregnelig.

Spente

Anders Behring Breivik i Oslo tingrett

Terrorist Ander behring Breivik i Oslo tingrett under rettssaken tidligere i år.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Skovli er spent foran dagens domsavsigelse.

– Jeg ser på dagen som en liten milepæl for å sette et endelig punktum. Og så bare håper jeg det blir en dom som gjør at det ikke blir ankerunder, sier hun.

Også Ahmed knytter stor spenning til det som skal skje i dag:

– Jeg er veldig spent. Spesielt siden avslutningen av dommen, punktet vi venter på, skal leses først. Jeg har en følelse som kan sammenlignes med natta før eksamen, sier Ahmed.

– Må aldri ut!

Samtidig innrømmer han at det skal bli godt endelig å få satt punktum. Tilregnelig eller ikke – det viktigste for Ahmed blir tross alt at Anders Behring Breivik aldri må komme tilbake i samfunnet igjen:

– Det er viktig for hele Norge som nasjon at han ikke kommer seg ut. Såret etter 22. juli 2011, er fortsatt der, og hvis Breivik kommer seg ut i samfunnet, åpnes såret på nytt.