NRK Meny
Normal

Sparka rådmann ble listetopp

I 2013 måtte rådmann i Folldal, Brit Kværness, gå av på grunn av mistillit fra politikerne. Nå topper hun Samlingslista i kommunen før valget.

Britt Kværnes

MÅTTE GÅ: Ordfører Egil Eide og rådmann Britt Kværness på kommunestyremøtet i september 2013 da sluttavtalen ble klar. Nå gjør hun comeback som listetopp for Samlingslista.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Aldri før har velgerne i Folldal hatt så mange alternative lister å stemme på som i år. Fem partier stiller, og det er to mer enn vanlig.

Og ikke nok med at det er spesielt mange lister i år – Brit Kværness gjør spesielt ei liste ekstra spesiell.

Kritikk for lederstil

Etter lang tids uro og dårlig arbeidsmiljø med konflikt mellom politikere og rådmann, erklærte kommunestyret mistillit til Britt Kværness den 19. juni i 2013. Ordfører Egil Eide fikk i oppdrag å starte en prosess for å si opp rådmannen, og i september var hun ferdig i jobben.

Når Brit Kværness nå gjør comeback som listetopp i kommunen, ligger det an til en fargerik valgkamp i Folldal.

– Dette blir en helt ny rolle for meg. Det er viktig for meg å gå til dette med en stor grad av ydmykhet. Jeg må være flink til å kjenne rammene for denne rollen for å klare å spille på lag med administrasjonen og kommunestyret, sier politikeren Brit Kværness sjøl.

Rødt ser fortsatt rødt

Ronny Bekken Larsen, Rødt i Folldal

NEI TIL STØTTE: Ronny Bekken Larsen topper Rødt sin liste i Folldal og er klar på at hvis han blir valgt inn i kommunestyret vil han ikke støtte Samlingslista og tidligere rådmann Brit Kværness.

Foto: Privat

Rødt stiller liste for første gang i Folldal. Toppkandidat Ronny Bekken Larsen har i likhet med Kværness skiftet beite før valget i år.

Han var nemlig Arbeiderparti-politiker. Nå er det Rødt som gjelder, og han er klar på en ting. Samlingslista får ikke hans støtte hvis han blir valgt inn.

– Vi hadde jo ikke tillit til toppkandidat Kværness da hun var rådmann, og det er ikke noe automatikk i at hun får tilbake den tilliten når hun nå blir politiker, er Bekken Larsens mening om den saken.

Har ikke noe å si

Brit Kværness topper ei liste som satser på å være tydeligere i forvaltning av utmark og være mer konkret på hva som skal satses på i eldreomsorgen.

I tillegg står det å framsnakke Folldal sentralt. Samlingslista vil samle og ikke splitte bygda.

– Jeg synes Rødt sitt standpunkt er uproblematisk. Jeg synes vedtaket i 2013 dreide seg om min rolle som rådmann. Nå har jeg en annen rolle, sier den nye politikeren på Samlingslista.